17 Decembrie 2013

Banca Romaneasca are de recuperat 13 mil. euro din apartamentele Green Park Iasi



Administratorul judiciar al firmei Future Group, cu capital israelian, dezvoltatorul proiectului rezidential Green Park Iasi, a intocmit tabelul definitiv al creantelor, Banca Romaneasca fiind principalul creditor, cu o creanta totala de peste 13 milioane de euro.

Green Park Iasi este unul dintre cele mai mari proiecte rezidentiale din afara Bucurestiului, anuntat in perioada de "boom" a pietei imobiliare, investitia fiind evaluata la 120 de milioane de euro. Proiectul ar fi trebuit sa cuprinda 14 blocuri de locuinte, un centru comercial si alte facilitati. Din cele 14 blocuri au fost dezvoltate 9, iar 7 dintre ele sunt deja locuinte, relateaza Mediafax.

Proiectul a fost lansat in 2005, iar in vara anului trecut a intrat in insolventa, in urma unei cereri depuse de Banca Nationala a Greciei, reprezentata de Banca Romaneasca, si Banca Romaneasca, finantatorii proiectului. Administratorul judiciar al proiectului este firma RVA Insolvency.

Potrivit tabelului final al creantelor, Future Group are datorii totale de peste 100 de milioane de lei (22,4 milioane de euro). Banca Nationala a Greciei, reprezentata de Banca Romaneasca, a fost inscrisa in tabel cu o creanta de 27 milioane de lei (6,1 milioane de euro), iar Banca Romaneasca cu 31,4 milioane de lei (peste 7 milioane de euro).

Creantele includ tot capitalul, dobanzile, majorarile si penalitatile de orice fel, precum si cheltuielile pentru creantele nascute inainte de deschiderea procedurii de insolventa.

Printre creditori se mai numara si Directia Economica si de Finante Publice Locale cu aproape 2 milioane de lei, firma de constructii care a realizat proiectul (Inter-Doga, 374.215 lei), mai multe persoane fizice care s-au inscris in tabel cu sume reprezentand avansurile platite pentru achizitia de locuinte in complex, totalizand 5,3 milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro).

De asemenea, firma Future Group PLC s-a inscris in tabel cu o creanta de 6,7 milioane de lei (1,5 milioane euro), acceptata integral de administratorul judiciar, iar Asociatia de Proprietari Green Park are de recuperat aproape 400.000 de lei de la Future Group.

In ultimii cinci ani mai multe proiecte rezidentiale din Bucuresti si din marile orase din tara au intrat in insolventa si chiar in faliment, din cauza scaderii dramatice a vanzarilor.



Citeste si