Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) a inregistrat in acest an cresteri spectaculoase ale volumului de activitate, in conditiile volatilitatii pietei Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si corectiilor care au avut loc incepand cu sfarsitul lunii februarie
"In primele cinci luni ale anului in curs volumul tranzactiilor a crescut de peste zece ori fata de anul 2005, iar pana la sfarsitul anului speram sa incheiem trei milioane de contracte futures si options fata de 700.000 anul trecut", a declarat, pentru Rompres, presedintele BMFMS, Teodor Ancuta.

Oscilatiile de pret ale actiunilor de la BVB atrag investitorii pe piata futures la Bursa din Sibiu, care in proportie de 90% sunt speculatori, dar si fondurile mari de investitii si companiile care fac exporturi si importuri incep sa-si faca simtita prezenta tot mai mult, pentru a-si acoperi riscurile (hedging).

BMFMS vine in sprijinul investitorilor pe piata de capital, in sensul ca cei care doresc sa faca un arbitraj sau un hedging au aceasta posibilitate si exclud din start riscul valutar sau riscul de portofoliu, a aratat Teodor Ancuta. El a adaugat ca Bursa din Sibiu are noua ani de activitate, dar activitatea sa s-a dezvoltat in special in ultimul an, odata cu autorizarea ca operator de piata, si ca se simte intrarea pe piata a marilor investitori, a fondurilor de investitii. "Sunt sute de contracte pe tranzactie. Au inceput sa cunoasca mecanismele si oportunitatile oferite de institutia sibiana. Companiile private isi pot acoperi riscurile legate de dezvoltarea unei afaceri", a spus presedintele BMFMS. Numarul investitorilor este in continua crestere si s-a ajuns la 3.000 de conturi active fata de cateva sute in urma cu un an, a precizat Teodor Ancuta.

Noi posibilitati de investii la BMFS

Piata instrumentelor derivate de la Sibiu reprezinta, prin operatiunile pe care le pune la dispozitia investitorilor, un excelent mijloc de protejare impotriva riscurilor. Astfel, o perioada nefasta poate fi compensata prin investitii de natura sa acopere riscurile, prin utilizarea operatiunilor de hedging. La randul lor, speculatorii au posibilitatea sa obtina castiguri consistente.

La data de 3 iulie, Bursa din Sibiu va introduce contractele cu scadenta de noua si 12 luni pe doua valute (dolar si euro, in raport cu leul) si pe sase active cele mai tranzactionate. "Vor putea face hedging valutar exportatorii care toata ziua acuza BNR si isi pot face un plan de afaceri", a afirmat Ancuta.

"Investitorilor de la Sibiu le place variatia cotatiei actiunilor la BVB si cel care a cumparat acolo a vandut la noi. Oscilatiile in sus si in jos sunt acoperite in piata derivatelor. Fondurile de investitii au cumparat actiuni la BVB, au venit si au vandut la noi si si-au protejat castigurile", a mai spus presedintele BMFMS, care a adaugat ca piata de la Sibiu este mai rentabila, comisioanele fiind mai mici decat la BVB. "Daca investesti aceeasi suma ca la BVB, riscurile sunt de sapte ori mai mari. Daca investesti numai 15%, riscurile sunt egale. Este un mare avantaj", a explicat Teodor Ancuta.

Bursa din Sibiu va introduce, de asemenea, noi emitenti la tranzactionarea produselor derivate - Biofarm, Sinteza Oradea si SSIF Broker Cluj, precum si un indice sectorial - SIBEX - de la 1 octombrie, care va cuprinde SIF-urile, Banca Transilvania, BRD, Banca Comerciala Carpatica si SSIF Broker.

BMFMS estimeaza pentru 2006 o crestere de circa trei ori a volumelor tranzactionate. in 2005, volumul tranzactiilor s-a ridicat la peste 270 milioane euro, numarul contractelor cifrandu-se la 707.738, in conditiile in care in piata au fost prezenti un numar de 29 intermediari.

Fuziunea este pe drum

La sfarsitul lunii aprilie, actionarii BVB au aprobat fuziunea prin absorbtie cu BMFMS, punand astfel bazele uneia dintre cele mai importante piete de capital din Europa Centrala si de Est. Bursa de Marfuri Sibiu a fost infiintata in 1994. in 1996, americanul de origine romana Thomas Curtean, trader la bursele din Chicago, a devenit presedinte onorific al Bursei, urmat, peste doi ani de un alt cetatean strain, Alexander Etienne Hergan, membru al Chicago Board Options Exchange. in 1997, a inceput, in premiera pentru Romania, tranzactionarea de contracte futures si optiuni.

Bursa din Sibiu urmeaza sa fuzioneze cu BVB, scopul fuziunii intre aceste structuri fiind ca piata romaneasca de capital sa reziste competitiei din Uniunea Europeana. Unificarea pietei de capital din Romania se va produce in mai multe etape. in acest sens, BVB s-a transformat din institutie publica in societate pe actiuni si la sfarsitul anului trecut a fuzionat cu RASDAQ.

Ca urmare a fuziunii, capitalul social al BVB s-a majorat de la 20.575.030 RON la 22.690.570 RON, iar numarul actionarilor a crescut de la 67 la 71, dintre care 68 sunt societati de servicii de investitii financiare care opereaza pe pietele reglementate administrate de BVB.

Incepand cu luna februarie 2006 au avut loc o serie de corectii ale preturilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar capitalizarea bursiera a scazut la circa 16 miliarde euro, dupa ce atinsese un nivel de record de 20 miliarde euro.

Directorul general al BVB, Stere Farmache, a declarat, pentru Rompres, ca aceasta situatie a fost determinata de tendinta de pe pietele internationale, care au suferit corectii dupa 4-5 ani de crestere, cat si de o serie de factori locali - incertitudinile privind fiscalitatea pe piata de capital, problema delistarilor, pragul de detinere la SIF-uri.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri