Erste Bank va putea transfera actiunile cumparate la Banca Comerciala Romana doar catre o societate aflata sub controlul sau exclusiv si numai in termen de trei ani de la data privatizarii, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern in sedinta de miercuri. Proiectul de lege, care va fi trimis spre dezbatere si aprobare Parlamentului, cuprinde si alte masuri pentru finalizarea privatizarii BCR, potrivit Mediafax.

Banca austriaca Erste a fost desemnata, la finele anului trecut, castigatorul procesului de privatizare a BCR, dupa ce a oferit 3,751 miliarde de euro pentru 61,88% din actiuni, ceea ce inseamna 7,65 euro/actiune. Valoarea tranzactiei este cea mai mare suma angajata pentru o privatizare in Romania. Astfel, Erste va prelua o participatie de 36,88% de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si un pachet de 25% plus doua actiuni detinut in cote egale de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation.

Plata, o data cu vanzarea propriu-zisa

Plata efectiva a pretului si transferul actiunilor se vor face dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ, care consfinteste vanzarea, mentioneaza Guvernul. Prin urmare, in cazul in care banca austriaca Erste intentioneaza sa transfere actiunile unei companii la care detine controlul integral, tranzactia va putea avea loc doar daca BNR isi va da acordul, iar firma din subordinea Erste va garanta ca va respecta clauzele contractului de vanzare-cumparare si ale celorlalte documente aferente.

In acelasi timp, Erste va garanta obligatiile acestei societati. De asemenea, in cazul in care societatea nu va mai fi controlata exclusiv de Erste inainte de expirarea perioadei de trei ani de la data realizarii transferului actiunilor, banca austriaca va redobandi actiunile instrainate sau acestea vor putea fi preluate de alte societati controlate exclusiv de Erste Bank A.G. Executivul mai mentioneaza in proiectul de lege ca actiunile suplimentare dobandite de AVAS printr-o eventuala majorare de capital social la BCR in perioada dintre semnarea contractului de vanzare-cumparare si finalizarea procesului de privatizare vor fi transferate catre Erste fara nici o plata suplimentara.

Erste ar putea plati procesul Bancorex

Lipsa unei plati suplimentare este justificata de faptul ca o astfel de majorare s-ar putea face numai in cazul unor reevaluari ori reflectari in capitalul social a unor active, care faceau deja parte din patrimoniul bancii la data incheierii contractului, mai precizeaza Guvernul.

In cazul in care BCR va fi obligata la plata unor sume in cadrul proceselor legate de activitatea Bancorex, AVAS va suporta 61,8825% din eventualele pierderi, procent echivalent cu pachetul achizitionat de Erste Bank A.G. In fapt, plata acestor sume de catre AVAS este deja reglementata de legislatia in vigoare, prin Ordonanta Guvernului 39/1999 privind finalizarea procesului de restructurare a Bancorex si fuzionarea prin absorbtie a acestei banci cu BCR, Ordonanta de Urgenta 18/2004 pentru finalizarea vanzarii unor pachete de actiuni ale BCR catre BERD si IFC, de actiuni cumparate de Erste Bank. Plata acestor sume de catre AVAS este deja reglementata prin Legea 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii.



Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri