22 Martie 2006

Fondurile mutuale s-au prabusit in februarie

Fondurile mutuale de investitii au inregistrat o scadere puternica in luna februarie, ca urmare a scaderii preturilor actiunilor la bursa, dupa ce in prima luna a anului au cunoscut evolutii spectaculoase.

Fondurile monetare, care nu investesc in actiuni la bursa, nu au fost afectate de evolutia actiunilor, ele inregistrand o crestere identica cu cea din luna ianuarie, de 0,3%, peste rata inflatiei, de 0,24% in februarie. In schimb, fondurile de obligatiuni au scazut in februarie cu 0,5%, fata de o crestere de 0,3% in ianuarie.

Fondurile care investesc in actiuni la bursa au avut cel mai mult de suferit. Fondurile diversificate au pierdut 1,3% din valoarea acestora, dupa ce in ianuarie au castigat 4,1 procente, iar fondurile de actiuni au scazut cu 2,1%, fata de o crestere de 8,2% in ianuarie.

Cu toate aceste fluctuatii, fondurile raman niste instrumente de investitii extrem de profitabile: in primele doua luni ale anului, valoarea fondurilor diversificate a crescut cu 2,7% iar a celor de actiuni cu 5,9%, cat dobanda pe un an la un depozit bancar.

Analiza a evolutiei fondurilor de investitii in februrie 2006, prezentata de UNOPC:

Caracteristica lunii februarie pentru piata de capital a fost fluctuatia negativa, a actiunilor tranzactionate la BVB. Aceasta caracteristica si-a pus amprenta pe randamentul lunar al multor fondurilor din piata, cu precadere insa pe cele care au in structura de portofoliu o pondere mai mare a actiunilor cotate la BVB. Cumulat de la inceputul anului insa, randamentele pot fi considerate bune, iar cele ale fondurilor diversificate si de actiuni chiar foarte bune. Un eveniment notabil, chiar in premiera pentru industrie, l-a constituit aparitia Fondului Privat Comercial care este un fond de tip AOPC, specializat pe efecte de comert si este administrat de SAI Globinvest S.A.

In aceasta luna a continuat procesul de consolidare a cotei de piata detinut de fondurile diversificate a caror cota de piata a urcat pana la 36,8% castigand in cursul lunii februarie 1,4%, iar cele de actiuni au ajuns la 25%, cu un plus de 0,2% in aceasta luna. Comparativ cu perioada similara a anului 2005 se poate lesne observa cresterea atractivitatii acestor categorii de fonduri, iar aceasta tendinta va continua deoarece inca nu s-a produs nimic spectaculos cu randamentele oferite de instrumentele din piata monetara, acestea continuad sa fie destul de neatractive, dezavantajand fondurile monetare in principal.

Evolutia activelor nete pe ansamblul industriei, consemneaza in luna februarie o crestre cu 6,2 % astfel ca la finele lunii, activele OPCVM si AOPC insumate, au fost de peste 505 mil.lei, sau peste 145 mil.. Analizate separat, activele nete ale fondurilor OPCVM au atins nivelul de 389,78 mil.lei, in crestere cu 3,8% (peste 111,9 mil.), iar activele nete AOPC au atins valoarea de 115,3 mil.lei (33,1 mil.), ceea ce reprezinta o crestere cu peste 15% fata de luna anterioara, crestere datorata in special intrarii Fondului Privat de Comert.

In cadrul fondurilor OPCVM, cu exceptia celor monetare, toate celelalte categorii realizeaza cresteri de activ net, semnificative find cele ale fondurilor de obligatiuni cu o crestere de 6,2% si cele diversificate cu 7,8%.

Chiar daca in februarie pe ansamblul OPCVM, nivelul intrarilor nete de capital a fost mai mic cu circa 7 mil.lei decat in luna anterioara el depaseste totusi nivelul de 17 mil.lei, sau 5,16 mil.. Privind intrarile nete pe categorii de fonduri constatam ca cel mai mare nivel l-au avut fondurile diversificate cu peste 12 mil.lei, urmate de cele de actiuni care in pofida evolutiei pietei bursiere reusesc sa atraga din piata un volum 6,5 mil.lei intrari nete, concomitent cu o crestere a numarului de investitori cu 5,7%, cea mai mare crestere pe categorii. Pe ansamblul OPCVM numarul de investitori a sporit in luna februarie cu 1,8%. In schimb pe total AOPC, prin intrarea Fondului Privat Comercial, numarul de investitori a crescut de peste 10 ori.

Indicele Fondurilor Mutuale IFM- a inregistrat in lunia februarie o depreciere de 0,62% (-61,62 puncte), in aceasi perioada rata inflatiei situandu-se la 0,24%. In anul 2006, IFM a cunoscut o crestere de 2,53 puncte procentuale.


Fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 9,84%, iar pe ultimii 3 ani inregistreaza o apreciere de 63,21%.

Pe categorii de fonduri, structura de portofoliu a suferit usoare corectii determinate de evolutia instrumentelor detinute in portofoliile fondurilor si in special de evolutia actiunilor cotate la BVB. Fondurile cu profil monetar au redus ponderea disponibilitatilor din cont current cu 6%, majorand insa ponderea depozitelor bancare cu circa 6 %.

Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix au redus expunerea medie in obligatiuni de la 49,2% in ianuarie, la 46,3%. Cu expuneri in obligatiuni peste medie, din aceasta categorie se remarca FDI Orizont cu 63,5%, Fortuna Gold cu peste 56% si Europa Obligatiuni cu peste 69% expunere pe obligatiuni emise in Uniunea Europeana si 9% pe cele emise in Romania.

Si la categoria FDI diversificate, se remarca o usoara scadere fata de luna anterioara a expunerii medie pe actiuni, astfel de la 32,8% in ianuarie media a coborat la 29,6%. Cu ponderile in plasamente in actiuni cotate peste media grupei se remarca Capital Plus cu 30,95%, FCEx cu 33.54% si Transilvania cu 48,73%, aceasta fiind si cea mai mare expunere pe actiuni cotate in grupa FDI diversificate. Tot in aceasta categorie, dar cu plasamente in obligatiuni peste media de 14,3% se remarca FCEx (23,3%) si BT Clasic (22,7%).

In ceea ce priveste fondurile de actiuni, fata de luna anterioara nivelul expunerii pe actiuni cotate a scazut cu circa 5,2% ajungand astfel la 58,1%. Cu expuneri peste medie se remarca : Napoca cu 82,2% , BT Maxim cu 64,3% si Omninvest cu 63,6%.

Fondurile Monetare peste rata inflatiei :

Ambele fonduri monetare au avut in luna februarie scaderi de activ net, amplitudine mai mare avand scaderea de la FDI Simfonia care a fost cu circa 4%. In principal fondurile isi mentin in limite constante portofoliile. In perioada urmatoare este asteptata aparitia unei serii de obligatiuni municipale si/sau corporatiste pentru a se putea adauga o doza de diversificare a portofoliilor. Cu toate masurile Bancii centrale avand drept scop temperarea consumului, la nivelul fondurilor monetare nu s-a inregistrat inca o crestere a intrarilor de capital si aceasta datorita unui efect de recul, in sensul ca masurile Bancii centrale vor fi vizibile si la fondurile monetare abia in urmatoarele 1 - 2 luni.

Fondurile de Obligatiuni si Instrumente cu venit fix, intrari nete de peste 3 mil.lei :

In cursul lunii februarie, categoria fondurilor de obligatiuni si instrumente cu venit fix a inregistrat o crestere de active nete cu 6,2%. Exceptie a facut : FDI Europa Obligatiuni cu o diminuare cu 1,8% si FDI Fortuna Gold cu o diminuare cu circa 3% a activelor nete administrate, in rest toate fondurile au avut cresteri de activ cuprinse intre 7,3%(Orizont) si 16,5% (Tezaur).

Se observa ca singurele fonduri cu performate sub inflatie au fost BCR Clasic si Europa Obligatiuni, iar pentru acesta din urma care este fond denominat in valuta, este important de subliniat faptul ca in conditiile in care leul s-a apreciat cu 2,9% in luna februarie fata de euro, scaderea in lei a fondului de numai 1,4% conduce la concluzia ca a existat o crestere exprimata in eur tot de aproximativ 1,5% din titlurile aflate in circulatie. Cea mai buna performanta din categorie a realizat-o FDI Orizont cu 0,4%.

Fondurile Diversificate- cu 36,8% detin cea mai mare cota de piata:

Fondurile din aceasta categorie cu o performanta medie lunara sub inflatie, reusesc pe cele doua luni un randament cumulat mediu de 2,7%. La acest aspect se poate adauga faptul ca in aceasta categorie de fonduri se regasesc peste 63% din numarul total de investitori ai OPCVM. Cu mici exceptii in care activele nete au scazut usor in comparatie cu luna anterioara, (FCEx, Fortuna Clasic si Transilvania), celelalte fonduri au realizat cresteri de activ cuprinse in intervalul 1,6% BT Clasic si 29,9% Integro, care este pentru a doua luna consecutiv fondul cu cea mai mare crestere de activ din categorie. Deasemenea cresteri substantiale de activ net au realizat Concerto cu 24,2% si BCR Dinamic cu 10 %. Pe ansamblul industriei, fondurile diversificate au avut in aceasta luna cel mai mare volum de intrari nete de capital, peste 12,2 mil.RON.

Fondurile de Actiuni- numarul de investitori creste cu 5,8%:

Cu exceptia FDI FON, care urmare reducerii ponderii actiunilor cotate in portofoliul sau nu a fost vizibil afectat, corectiile inregistrate in special in a 2 a jumatate a luni februarie de actiunile cotate din portofoliile celorlalte fonduri din aceasta categorie si-au pus amprenta asupra randamentelor obtinute. Aceasta situatie fiind insa una conjuncturala, nu a redus ritmul accelerat de dezvoltare a acestei categorii de fonduri, elocvente pentru aceasta afirmatie fiind cresterea in aceasta perioada a numarului de investitori cu 5,8%, si realizarea unui volum de intrari nete de capital de peste 6 mil.lei. FDI Active Dinamic realizeaza in cursul lunii o crestere spectaculoasa a activului net, urcand de la 0,65 mil.lei la 2,31 mil.lei, adica peste 258%. Si FDI BCR Expert a inregistrat o crestere de activ net cu peste 29%, respectiv de la 6,6 mil.lei la 8,6 mil.lei la finele lunii februarie.

Performanta (cu exceptia BCR Expert) realizata cumulat de la inceputul anului de aceste fonduri variaza pe palierul cuprins intre 4,9% (BT Maxim) la 8,2 % (Intercapital).

Evolutia pietei bursiere din aceasta luna si efectele produse asupra fondurilor de aceasta evolutie, demonstreaza inca o data faptul ca fara o diversificare si crestere a numarului de emitenti pe piata bursiera, coroborat cu penuria celorlalte instrumente alternative (titluri de stat, obligatiuni etc.) fondurile in general si cele de actiuni in special care in genere detin in portofoliu actiuni ale acelorasi emitenti, (SIF in cazul acestei luni) vor continua sa resimta imediat orice adiere rece venita dinspre piata bursiera.

II. AOPC:

In luna februarie, categora fondurilor AOPC s-a marit cu un nou fond si anume Fondul Privat Comercial, al carui profil declarat este investitia in efecte de comert.

Prin aparitia acestui nou AOPC, cota de piata detinuta de monetarul DePfa a mai scazut putin ajungand astfel la 81,8% la finele lunii februarie, iar celelalte doua impartind diferenta astfel BT Invest detine acum. 4,9% iar noul venit a luat deja 13,3%. Activele nete cumulate depasesc valoarea de 115 mil.lei, iar numarul de investitori a crescut de la 7 in ianuarie, la 73 la finele lunii februarie.

Structura de portofoliu a categoriei este sensibil influentata de ponderea mare a activului net al lui DePfa Romania Money Market si de aceea nu iese in evidenta faptul ca BT invest, care este fond de actiuni, are o expunere pe actiuni cotate la BVB de 38% din activul net, iar FPC are activul plasat in procent de 95% in efecte de comert.

Monetare:
DEPFA ROMANIA MONEY MARKET, a avut si in luna februarie a.c. o evolutie corespunzatoare trendului pietei monetare si de aceea performanta inregistrata a fost o crestere de 0,3%.atat a unitatii de fond cat si a activului net.
Pe ultimile 12 luni, performanta realizata a fost de 4,8 %.
-Diversificate:
De actiuni

BT Invest 1, cu un randament lunar de -4,2% se aliniaza cu celelalte fonduri de actiuni din piata. Fiind recent intrat in piata, nu putem prezenta un randament cumult pe o perioada mai mare de timp.

De efecte de comert

Fondul Privat Comercial, porneste cu un activ net de peste 15,3 mil.lei si un numar de 66 investitori din care 17 sunt persoane juridice. Ponderea detinerii din activ net a persoanelor juridice este de 63,4%.
Acest AOPC este primul, deocamdata, din piata care este dedicat operatiunilor cu efecte de comert.

Privind evolutia pe ansablu se constata cresterea constanta a activelor aflate in administrare, se observa deasemenea faptul ca industria fondurilor creste in ritm sustinut prin aparitia aproape in fiece luna a unui nou membru UNOPC sau a unui nou fond lansat de membrii existente. Aceasta caracteristica se va pastra si in perioada urmatoare, cand este posibil ca ritmul sa se acelereze, dovada fiind faptul ca si in aceasta luna numarul membrilor UNOPC a crescut prin intrarea in organizatie a SAI Raiffeisen Asset Management S.A.



Citeste si