14 Septembrie 2011

BNR: Sistemul de pensii private nu este purtator de riscuri



Restrangerea activitatii economice in 2010 a limitat cresterea veniturilor din contributii, insa fondurile nu au intampinat dificultati suplimentare in gestionarea fluxurilor financiare, intrucat lansarea recenta a acestora nu le expune la iesiri importante de resurse, potrivit BNR.

Sistemul de pensii private nu este purtator de riscuri ce pot afecta stabilitatea sistemului financiar intern, se precizeaza in Raportul BNR asupra stabilitatii financiare din 2011.

"Restrangerea activitatii economice in anul 2010 a limitat cresterea veniturilor din contributii, insa fondurile de pensii private nu au intampinat dificultati suplimentare in gestionarea fluxurilor financiare, intrucat lansarea recenta a acestora (in anul 2007) nu le expune la iesiri importante de resurse. Instrumentele cu venit fix au oferit cele mai mari randamente, iar titlurile de stat au reprezentat peste 60 la suta din totalul portofoliului fondurilor de pensii private, structura specifica unui profil de risc scazut".

Sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost lansat in Romania in anul 2007, avand caracter obligatoriu pentru persoanele in varsta de maximum 35 de ani si caracter optional pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani. Astfel, numarul de participanti pentru care se vireaza contributiile lunare este asteptat sa inregistreze o crestere continua, cel putin pana in momentul in care cei mai in varsta participanti vor atinge varsta de pensionare.

Cu toate acestea, contractia activitatii economice in perioada 2009-2010 s-a resimtit si la nivelul fondurilor de pensii administrate privat, anul 2010 si semestrul I din anul 2011 marcand o usoara diminuare a numarului de persoane pentru care s-au virat contributiile lunare, chiar daca valoarea contributiilor a fost in crestere, potrivit BNR.

Contributiile lunare au avansat datorita majorarii cotei de contributie in luna martie 2010 de la 2,0 la suta la 2,5 la suta din venitul brut realizat si a reluarii cresterii economice in anul 2011.

La sfarsitul lunii august 2011, activele nete administrate de fondurile de pensii private erau de 5,6 miliarde lei pentru Pilonul II si 397 milioane lei pentru Pilonul III.

La sfarsitul primului semstru din 2011, erau active noua fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital.

De asemenea, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III: AZT Moderato, AZT Vvivace, BCR Prudent, BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil si 10 administratori autorizati de catre CSSPP.

In luna august, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat autorizarea prealabila a fuziunii fondurilor de pensii facultative BRD Primo (fond absorbit) si BRD Medio (fond absorbant), ambele administrate de BRD Pensii Private. Potrivit legislatiei, procesul de autorizare a fuziunii cuprinde doua etape, prealabila si definitiva.



Citeste si