20 Iunie 2011

Seful Erste Bank ii cearta si pe politicienii austrieci: Sunt prea prosti si lasi



Guvernul austriac pregateste formarea unui grup de consilieri format din oameni de afaceri puternici, in urma reactiilor dure ale lui Andreas Treichl, seful Erste Group, la adresa politicienilor, relateaza Austrian Independent.

Declaratiile lui Treichl au stat la baza initierii dezbaterilor despre relatiile dintre sectorul politic si cel privat.

Bancherul a declarat ca “urmatoarea criza economica va fi mult mai grava decat cea actuala, iar Austria va avea mult de suferit si va ramane in urma altor tari.”

Treichl si-a aratat opozitia fata de regulile stricte impuse bancilor privind creditele bancare, ce fac parte din regulamentul international Basel lll – ce au fost aprobate de bancheri, nu de politicieni. Acestea obliga bancile sa dispuna de un capital mai mare daca doresc sa acorde credite sectorului IMM.

Unii experti au subliniat faptul ca reglementarile Basel lll nu sunt eficiente impotriva tranzactiilor speculative cu risc crescut si a pierderilor de pe piata de capital.

Andres Treichl a declarat ca Basel lll este “o rusine si o greseala imensa”. A mai spus de asemenea ca “ politicienii nostri sunt prea prosti si lasi ca sa inteleaga acest lucru din cauza ca nu stiu nimic despre economie”.

In present, coalitia federala de social democrati si partidul popular doresc sa formeze un consiliu economic care sa fie format printre altii de Wolfagang Eder (Voestalpine), Gerhard Roiss(OMV AG) si Walter Rothensteiner ( Raiffeisen Zentralbank).

Potrivit presei din Austria, este posibil ca si Treichl sa faca parte din acest comitet. Seful Erste Bank si-a cerut scuze pentru declaratiile sale dupa cateva zile de la prezentarea lor.

Studiile realizate in randul populatiei pe aceasta tema au aratat ca majoritatea celor intrebati sunt de acord cu cele declarate de Andreas Treichl.

Formarea comitetului de consiliere pe teme economice este vazuta ca o ultima incercare a coalitiei guvernamentale de a bloca ascensiunea partidului liberal din opozitie in preferintele electoratului.

Opozitia a criticat guvernul pentru sprijinul acordat tarilor cu probleme economice din zona euro si a sugerat ca acesta ar trebui sa apere populatia austriaca in fata cresterii preturilor si a altor efecte negative generate de criza economica.

Seful Erste, catre politicienii romani: Vorbiti mai putin si treceti la fapte

Andreas Treichl a avut o interventie similara si la adresa politicienilor romani, carora le-a transmis sa vorbeasca mai putin si sa treaca la lucruri concrete.

"Oamenii politici ar trebui sa se opreasca din vorbit si sa treaca la fapte. Eu m-as bucura ca, dupa alegerile din toamna, sa nu mai avem alegeri in Romania zece ani, pentru ca politicienii sa isi faca treaba neintrerupt", spunea in 2009 Andreas Treichl.

Raspunsul oficialului Erste a venit atunci ca reactie la declaratiile premierului Emil Boc, care a spus ca Guvernul ar putea suprataxa bancile, in conditiile in care nu isi respecta angajamentele de finantare in Romania.



Citeste si