15 Iunie 2011

BNR: Ponderea creditelor in franci elvetieni este redusa



Ponderea creditelor in franci elvetieni in totalul imprumuturilor este redusa, iar unele dintre acestea au fost deja refinantate in euro, astfel incat riscul cresterii imprumuturilor neperformante este scazut, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa, conform Mediafax.

Situatia actuala a celor care au accesat imprumuturi in franci elvetieni in urma cu cativa ani este mai putin favorabila, dupa ce moneda elvetiana s-a apreciat atat fata de leu, cat si fata de euro, a afirmat Popa.

El a mentionat ca o mare parte a creditelor in aceasta moneda au fost contractate pentru achizitia de locuinte, nu in scop investitional, si de aceea exista un risc redus de neplata.

"Posibilitatea de a refinanta in continuare exista, dar trebuie judecati termenii. Nu vedem o crestere a neperformantei pentru ca populatia locuieste in imobilele achizitionate", a adaugat Popa.

El a mai spus ca se vor vedea efecte in scaderea veniturilor disponibile ale familiilor.

Cursul anuntat marti de BNR pentru francul elvetian a atins maximul din acest an, 3,4432 lei/franc, si s-a apropiat de nivelul record istoric, dupa ce francul elvetian s-a apreciat semnificativ luni in raport cu euro pe pietele internationale.

La 30 decembrie 2010, leul s-a situat la cel mai redus nivel din istorie fata de francul elvetian, de 3,4450 lei/franc.



Citeste si