8 Iunie 2011

Cel mai mare asigurator din Rep. Moldova vrea sa preia Asito Kapital



Cel mai mare asigurator din Republica Moldova, Moldasig, vrea sa cumpere Asito Kapital Bucuresti, si asteapta avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Documentatia a fost depusa recent. Dupa analizarea acesteia, Consiliul institutiei va aviza sau nu preluarea Asito Kapital de catre Moldasig", a comunicat CSA, la solicitarea Mediafax.

Tranzactia vizeaza preluarea a 99,9% din capitalul social al Asito si a fost deja avizata de Comisia Nationala a Pietei Financiare din Republica Moldova, potrivit CSA.

Anul trecut firma din Bucuresti a avut subscrieri de 41,04 milioane lei, in crestere cu 32,4% fata de 2009, si a ocupat locul 15 in topul companiilor care incheie asigurari generale. Piata de profil a fost de 6,64 miliarde lei.

Asito Kapital are un capital social de 9,71 milioane de lei, controlat in proportie de 99,93% de Norcross Insurance Company Limited, o firma inregistrata pe o insula britanica.

Alte cinci persoane fizice, cetateni romani, controleaza fiecare cate 0,0031% din capitalul asiguratorului - Valentin Misov, Marcel Pirciog, Alexandru Barbu, Vladimir Dobrea si Ghenadii Gavajuc. Misov este directorul general al Asito Kapital, iar Pirciog adjunctul acestuia.

Firma Asito Kapital a fost infiintata in 1998 sub denumirea Lukoil Asito si a avut ca obiectiv, in primii ani de functionare, asigurarea activelor si afacerilor derulate de grupul petrolier rus Lukoil in Romania.

Din 2003, societatea a inceput sa atraga clienti din afara grupului rus, iar din 2007 portofoliul de produse al Asito a fost extins, alaturi de cresterea numarului de salariati si de unitati teritoriale.

In 2010, societatea a trecut pe profit, cu un castig de 127.600 lei, de la pierderi de 1,58 milioane de lei in urma cu an.

Cu o cota de piata 24,5%, Moldasig este cel mai mare asigurator din Republica Moldova. Societatea este controlata de subsidiara cipriota a Rosgosstrakh, liderul pietei asigurarilor din Rusia, care detine 80% din capital, pachetul de actiuni fiind achizitionat in 2008



Citeste si