Moneda nationala este supraevaluata, "cursul normal" fiind 4,7-4,8 lei/euro, iar aprecierea leului are efecte negative asupra exporturilor, a caror dinamica este deja in scadere, si implicit asupra sanselor de revenire a economiei, potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca extrapoland supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebuie sa fie 4,7-4,8 lei/euro. Ii intrebam pe adeptii mentinerii cursului (...) de ce nu este asa. Cifrele si studiile arata ca avem o supraevaluare a leului si aspteptam contra-argumente de ce cursul nu este acolo", a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru, scrie Mediafax.

In opinia lui Pogonaru, Banca Nationala a Romaniei este "excesiv de prudenta" in privinta capitalurilor speculative.

"Ai datoria sa duci cursul la nivelul la care economia functioneaza, nu sa fii excesiv de prudent. A fi prudent inseamna sa inchizi totul. Nu credem ca este acceptabila intarirea monedei nationale intr-o tara care se afla intr-o criza profunda, o tara parte a unei piete unice, fara posibilitati de a actiona prin bariere de orice fel. Am mai trecut printr-o perioada cand cursul coborase la 3,1 lei/euro si apreciem ca suntem inca departe de stingerea consecintelor acelei perioade, este de ajuns sa contemplam beneficiile si de cont curent din 2007 si 2008 si partea din criza anilor 2009-2010 care ne apartine", a aratat reprezentantul AOAR.

El atrage atentia ca este ingrijoratoare scaderea dinamicii exporturilor in luna martie pe fondul aprecierii monedei nationale si ca in a treia decada din luna aprilie s-a inregistrat chiar o reducere fata de aceeasi perioada din 2010.

"Suntem obsedati de recesiune si nu suntem obsedati ca Romania a intrat in recesiunea exporturilor, dinamica inregistrand o scadere. Urmarim daca aceasta scadere se mentine si atentionam factorii responsabili ca in conditiile in care exporturile sunt singurul motor de crestere intrarea in recesiune a acestui sector inseamna o mare problema", a spus reprezentantul AOAR.

Reprezentantii AOAR apreciaza ca in conditiile unui curs stabil inflatia in euro a crescut cu 20% in ultimii trei ani, astfel ca firmele exportatoare trebuie sa iasa pe pietele externe cu preturi mai mari cu peste 20%.

"Daca nu se iau in calcul toate aceste probleme pentru a determina dezvoltarea economica nu putem evita un colaps economic", a declarat Constantin Savu, vicepresedinte al AOAR.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri