Grupul elen National Bank of Greece (NBG) a inregistrat in Romania pierderi de 1 milion de euro in primul trimestru, comparativ cu un profit net de 12 milioane de euro in primele trei luni ale anului trecut, in urma declinului veniturilor nete din dobanzi, a celor din comisioane si alte surse.
Profitul inainte de provizioane a scazut cu 63%, de la 24 milioane de euro la 9 milioane de euro, potrivit raportului financiar al grupului, citat de Mediafax.

Provizioanele au avansat in intervalul analizat de la 10 milioane de euro la 12 de milioane de euro.

Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 26%, de la 30 de miloane de euro la 22 de milioane de euro. Incasarile din comisioane si alte venituri au scazut cu 73%, de la 12 milioane de euro la 3 milioane de euro.

Soldul creditelor a scazut cu 3% raportat la sfarsitul anului trecut, la 2,23 miliarde de euro. Comparativ cu finele primului trimestru din 2010, soldul creditelor a coborat tot cu 3%.

Pe segmentul imprumuturilor de retail, NBG a inregistrat o scadere de 2% comparativ cu decembrie, la 1,01 miliarde de euro, in timp ce soldul creditelor pentru companii a coborat cu 4% in primele trei lunui ale anului, la 1,22 miliarde de euro.

Ponderea creditelor neperformante a avansat de la 7,8% in decembrie la 8,5% in martie. La sfarsitul primului trimestru din 2010, ponderea imprumututrilor neperformante se situa la 4,1%.

Depozitele au urcat cu 15% raportat la ultima luna din 2010, la 1,01 miliarde de euro. Fata de martie anul trecut, depozitele au scazut cu 5%.

Cheltuielile operationale au fost reduse cu 8%, de la 18 milioane de euro in ianuarie-martie anul trecut la 17 milioane de euro in aceeasi perioada din 2011.

La nivel de grup, NBG a raportat un profit de 157 milioane de euro, fata de 21 de milioane de euro in primul trimestru al anului trecut. Rezultatele din primul trimestru din 2010 au fost afectate de o plata exceptionala de 93 milioane de euro in contul unei taxe impuse asupra sistemului bancar. Provizioanele au urcat cu 21%, de la 314 milioane de euro la 381 milioane de euro.

NBG a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 89,07% din capitalul social al bancii. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 10,21%.

Grupul elen mai controleaza in Romania firma de asigurari Garanta, operand totodata si companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities Romania si NBG Factoring Romania.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri