12 Aprilie 2011

Creditul in valuta, un rau pentru economie?



Bancherii de pe piata locala asteapta, nu prea incantati, sa vada cum vor arata "masurile speciale" de restrictionare a creditarii in valuta pe care le pregateste Banca Nationala. Creditarea ar putea sa incetineasca semnificativ dupa o restrictionare a imprumuturilor in valuta, mai ales daca viitoare masuri vor viza si creditele ipotecare.

Banca Nationala pregateste "masuri speciale" pentru a restrictiona creditarea in valuta, spre nefericirea bancilor care crediteaza preponderent in euro si a populatiei care doreste sa se imprumute in euro.

BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, sustine ca motivul pentru care imprumuturile in valuta sunt atractive este dat de diferentialul de dobanda semnificativ fata de creditele in lei. Practic, este mai ieftin sa ne imprumutam in euro, chiar daca veniturile sunt in lei. Atractia populatiei pentru creditele in euro este mai mare si datorita faptului ca BNR asigura stabilitatea "stricta" a cursului de schimb, astfel ca riscul valutar este mai usor de asumat.

"BCR incurajeaza creditarea in lei atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice. Cel mai sanatos este sa acorzi un credit in moneda in care cel care acceseaza creditul are venituri. Motivul pentru care creditele in valuta isi pastreaza atractivitatea este diferentialul de dobanda semnificativ fata de creditele in lei", explica reprezentantii celei mai mari banci de pe piata locala.

Oficialii BCR mai sustin si ca, "in lipsa unei piete financiare pe termen lung in lei, creditarea pe termen lung in moneda locala (in special creditarea ipotecara) este foarte dificila ,iar costurile sale prohibitive datorita riscului de dobanda foarte ridicat".

"Dobanzile actuale fac prohibitiva creditarea pe termen lung in moneda nationala. Nu sunt indeplinite toate conditiile pentru o creditare pe termen lung in moneda nationala", afirma Rasvan Radu (foto sus), CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Creditul ipotecar risca sa fie omorat daca Banca Nationala va restrictiona creditele in valuta pentru populatie, sustine Rasvan Radu. El este de parere ca doar creditele de consum pe termen scurt in valuta ar trebui sa fie restrictionate. Seful UniCredit Tiriac Bank a precizat ca, in prezent, circa 70% din cererea pentru credite noi de consum este pentru valuta.

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza (foto dreapta), sustine ca este prematur sa vorbim despre efecte, fiind mai important sa vedem cum o sa arate aceste "masuri speciale". "Banca centrala a fost preocupata mai mult de temperarea creditelor de consum in valuta. Daca s-a discutat despre restrictionarea creditelor ipotecare, atunci era vorba de cele in franci elvetieni, dar nu cred ca mai sunt banci care sa acorde astfel de imprumuturi", a declarat Bogza, pentru Wall-Street.ro

"Creditarea in valuta (euro) nu este un rau in sine, ci modul in care ea este facut poate fi periculos", sustin reprezentantii BCR, mentionand ca banca a adoptat norme prudentiale stricte in ceea ce priveste creditarea in valuta. Mai exact, banca impune pentru creditele in valuta un grad de acoperire a garantiei mai ridicat, grad de indatorare mai redus si o valoare mai mica pentru raportul dintre credit si valoarea activului.

Restrictionarea creditarii in valuta ar putea afecta semnificativ sistemul bancar, in conditiile in care bancile promoveaza mai mult creditele in valuta, in special in euro, iar cererea populatiei este tot pentru imprumuturile in valuta. In ceea ce priveste dobanda platita pentru imprumuturile de la banci, creditele in euro au ramas si in prima parte a acestui an mai avantajoase decat cele in moneda nationala, desi clientii trebuie sa isi asume riscul valutar.

Clientii care decid sa se imprumute in euro accepta riscul valutar pe care il au de gestionat, insa considera, de cele mai multe ori, ca este un risc gestionabil, in conditiile in care Banca Nationala mentine cursul stabil, iar in ultima perioada leul s-a apreciat fata de moneda europeana.

Comentati aici: Este sau nu necesara restrictionarea creditarii in valuta? Preferati creditele in euro sau pe cele in lei?



Citeste si