1 Aprilie 2011

Primul bancher care intra in noua Prima Casa



BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, este prima institutie de credit care accepta sa participe la noua forma a programului Prima Casa. Banca va imparti in mod egal riscurile de creditare cu statul si nu va schimba dobanda sau avansul minim.

[BNR elibereaza bancherilor 1 MILIARD de euro. Vezi aici motivatiile si legatura cu Prima Casa]

In urma discutiilor cu autoritatile guvernamentale, BCR a anuntat ca este ferm angajata in continuarea programului Prima Casa in formula de impartire egala a a riscurilor intre stat si institutiile financiare.

"Programul prima Casa va continua in formula de impartire a riscului 50%-50% intre banci si stat. Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicatiile legale si administrative ale modificarii formei de derulare a programului. Clientii existenti nu vor fi afectati. Foarte important este insa ca potentialii clienti vor beneficia de aceleasi conditii contractuale si de cost", a declarat Alexandru Berea, director juridic in cadrul BCR si reprezentant al bancii in cadrul negocierilor cu Ministerul de Finante.

Alexandru Berea a precizat ca bancile au propus din proprie initiativa impartirea riscului cu statul, astfel incat sa poata extinde acoperirea programului fara a fi nevoie de garantii suplimentare de la stat.

In baza aceluiasi plafon de garantii, BCR estimeaza "o expansiune substantiala" a portofoliului de credite acordate prin programul Prima Casa.

"Am acordat 15.000 de credite pana acum si vedem nevoie si potential pentru inca atat. Programul Prima Casa acopera o necesitate reala a tinerelor familii care isi doresc un camin, dar nu dispun de avansul necesar pentru a un credit ipotecar classic. De asemenea, programul rezolva in conditii accesibile problemele de confort locativ pentru familiile care pur si simplu au nevoie de un apartament mai mare", a adaugat directorul juridic al BCR.

Guvernul a decis ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casa"
sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 mp, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Executivul a decis totodata ca si persoanele care in prezent detin o casa in suprafata utila maxima de 50 metri patrati si care doresc un confort sporit sa poata accesa credite prin acest program pentru cumpararea unei noi locuinte.

Programul Prima Casa a demarat in iulie 2009 si a reprezentat, in opinia specialistilor, o posibilitate de resuscitare a activitatii de creditare si de relansare a economiei. Prima Casa a continuat in 2010, iar plafonul de garantii de la stat ramas neutilizat anul trecut a fost repartizat pentru 2011.

Cum comentati? Credeti ca noua forma a programului Prima Casa poate avea efecte concrete in piata imobiliara si cea de constructii? Cum vi se pare noul program?



Citeste si