30 Martie 2011

Titlurile de stat in valuta pe piata interna au fost emise la solicitarea principalelor 9 banci



Ministerul Finantelor Publice (MFP) a emis pe piata interna in ultimii doi ani titluri de stat denominate in valuta la solicitarea principalelor noua banci cu capital strain care activeaza in Romania, inclusiv in vederea mentinerii nivelului expunerilor din partea bancilor-mama, scrie Mediafax.

"Desi nu au fost avute in vedere in programul initial de emisiuni, volatilitatea ridicata si incertitudinile in ceea ce priveste conditiile de piata viitoare a necesitat adaptarea la necesitatile investitionale si oportunitatile ivite in piata, recurgandu-se la emiterea de titluri de stat in valuta pe piata interna, la solicitarea celor mai importante 9 banci straine din Romania, inclusiv in vederea mentinerii expunerii acestora pe piata interna, in conformitate cu Initiativa Europeana de Coordonare Bancara convenita la Viena si Bruxelles", se arata in Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013, elaborata de Ministerul Finantelor si aprobata de Guvern.

La sfarsitul lunii iulie 2010, pe fondul lichiditatilor existente in valuta pe piata interbancara, pentru acoperirea necesitatilor de finantare si compensarea sumelor care nu s-au putut atrage in cadrul licitatiilor de titluri din ultima perioada, ca urmare a randamentelor solicitate de piata la un nivel de peste 7%, MFP a lansat o emisiune de obligatiuni in valuta pe piata interna in valoare de 1,2 miliarde de euro, suma atrasa fiind de circa trei ori mai mare decat valoarea anuntata, iar in luna noiembrie MFP a mai lansat o emisiune de obligatiuni in valuta de 1,3 miliarde de euro, cu scadenta la 3 ani.

"Prin aceasta noua emisiune s-a reusit extinderea maturitatii titlurilor de stat si consolidarea rezervei financiare in valuta la dispozitia MFP", se mai arata in raportul elaborat de institutie.

In anul 2009 au fost emise titluri de stat denominate in euro pe piata interna in valoare de 2,7 miliarde de euro, cu maturitati de 1,3 si 4 ani si rate de dobanda de 4,25% pentru maturitatea de un an si 5,25% pentru cele de 3 si 4 ani.

"Aceste emisiuni de titluri au reprezentat o alternativa de finantare pe termen mediu, diminuand riscul de refinantare la care s-ar fi ajuns daca s-ar fi apelat numai la finantarea pe termen scurt in lei. Astfel, emisiunile in valuta pe piata interna au reprezentat o fereastra de oportunitate pentru pastrarea unor costuri de finantare scazute intr-un context de piata dificil", se mai arata in raportul Finantelor.

In urma cu aproape doua saptamani, bancile mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain si-au reafirmat in unanimitate la intalnirea de la Bruxelles angajamentul sa mentina la un nivel adecvat sau chiar sa majoreze expunerile fata de Romania, dar s-a renuntat la conditia explicita ca expunerea sa ramana la nivelul din martie 2009.

Grupurile mama ale principalelor noua banci au semnat, in urma cu aproape doi ani, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie 2009 si a ratei de solvabilitate a sucursalelor la peste 10%.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.



Citeste si