Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat este de 76,4% în creştere cu 3,6% faţă de anul trecut (72,8%), se arată într-un comunicat al ministerului.

Potrivit ministrului, probele scrise s-au desfăşurat în 477 de centre de examen şi toţi cei care au solicitat să susţină examenul de Bacalaureat în condiţii adaptate au putut face acest lucru, fiind aprobate, în total, cazuri speciale pentru 772 candidaţi.

Deca a menţionat, într-o conferinţă de presă, că au participat la examen 14.000 profesori asistenţi şi peste 10.000 profesori evaluatori. Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul dedicat, rezultatele înregistrate în sesiunea iunie - iulie 2024 a examenului naţional de Bacalaureat.

Conform datelor înregistrate în aplicaţia de examen, au promovat 99.371 de candidaţi (95.112 candidaţi din promoţia curentă şi 4.259 din promoţiile anterioare), din totalul celor 130.041 prezenţi. Ca urmare, rata cumulată de promovare, înainte de contestaţii, este de 76,4%, în creştere cu 3,6% faţă de prima sesiune din anul trecut (72,8%).

Un număr de 39 de candidaţi au încheiat probele scrise cu media 10

Pentru promoţia curentă, rata de succes este de 81,5%, în creştere cu peste 3% faţă de prima sesiune din anul anterior (78,4%), în timp ce pentru promoţiile din anii trecuţi procentul se situează la 31,9%, superior cu peste 3%, comparativ cu anul trecut (28,5%). Au absentat 4.373 de candidaţi, iar 103 au fost eliminaţi.

Cei de la UNTOLD au anunțat că elevii de nota 10 la bacalaureat vor primi adonamente gratuite la festival.

Numărul notelor de 10 pe probe/discipline de examen:

  • Limba şi literatura română - 408;
  • Limba şi literatura maternă - 21;
  • Proba obligatorie a profilului - 3.279: Matematică - 2.424, Istorie - 855;
  • Proba la alegere a profilului şi a specializării - 4.866; cele mai multe note de 10 au fost obţinute la disciplina Logică şi argumentare - 1.234.

Contestaţiile pot fi depuse/transmise azi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere, potrivit Agerpres.

Rezultatele au fost afişate atât online, cât şi în centrele de examen, cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidaţilor, în concordanţă cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - GDPR).

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii (cumulat):

  • susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri