Aproape 3 milioane de elevi se pregătesc să înceapă şcoala pe data de 5 septembrie, în contextul în care prețurile la rechizite au crescut și cu până la 50% față de aceeași perioadă a anului 2021. În acest context, autoritățile pun la dispoziția familiilor cu dificultăți financiare așa-numitele "tichete sociale pentru sprijin educațional" de 500 de lei, conform unei ordonanțe de urgență din 2020.

Astfel, aceste tichete sunt acordate familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, valoarea acestuia fiind de 2550 lei/lună.

Cât despre numărul concret de familii care ar putea avea nevoie de acestea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara recent pentru edupedu că ar fi vorba de aproximativ 300.000.

"Fără discuție este o inițiativă bună. Prețurile la rechizite au crescut foarte mult față de anul trecut, în medie cred că există o creștere de aproape 50%. Un caiet era în jur de 2 lei, acum este în jur de 4 lei, a declarat pentru wall-street.ro Iulian Cristache, președintele Federației naționale a asociațiilor de părinți.

Cât de accesibile sunt rechizitele la marii retaileri

Mari retaileri se pregătesc de asemenea pentru începerea școlii, la Auchan cel mai ieftin ghiozdan costând 19,9 lei, iar prețul unui penar pornind de la 3,9 lei.

Astfel, arată cei de la Auchan, cu un buget de 100 lei, de exemplu, clienții pot achiziționa un ghiozdan echipat cu 20 de articole, respectiv 10 caiete, un bloc de desen, câte un set de carioci, creioane colorate, pensule, acuarele, pixuri, stilou, creioane grafit, precum și un penar, o riglă, o radieră și pic corector.

Pe de altă parte, la Carrefour un ghiozdan ajunge și la 269 RON, cel mai ieftin fiind 69 RON.

În același timp, însă, retailerul, în colaborare cu Crucea Roșie Română, lansează campania „Binele are un plan, începe cu un ghiozdan,” prin care facilitează accesul la începutul de an școlar pentru cât mai mulți elevi din mediile defavorizate din țară.

Cât despre un simplu caiet dictando format A5, acesta costă 2,29 lei la Mega Image, ghiozdanele nefiind însă disponibile în oferta acestor magazine.

Rețeaua care acceptă tichetele educaționale la plată

De asemenea, Marieta Seba, Director General al cunoscutului lanț de librării CLB, a declarat că acestea sunt pregătite din timp pentru începerea noului an școlar.

Scumpirea materiei prime, creșterea prețului la combustibil sau la energie, se reflectă în prețul final al majorității produselor de pe piață. Rechizitele nu fac excepție, prețul acestora s-a mărit anul acesta și cu 10-15%.

Marieta Seba, Director General CLB

Totodată, aceasta a mai arătat faptul că articolele din hârtie, cum ar fi caietele și cărțile, au suferit cele mai importante creșteri de prețuri, pe fondul scumpirii materiei prime, ca urmare a interzicerii produselor de unică folosință din plastic și înlocuirii acestora cu cele din hârtie și carton.

Cât despre inițiativa autorităților de a oferi tichete sociale pentru sprijin educațional în valoare de 500 de lei părinților fără posibilități materiale, Marieta Seba a explicat că în fiecare an rețeaua CLB a încercat să susțină programele autorităților și a acceptat la plată tichetele sociale.

"Copiii au nevoie de educație ca de aer și fiecare dintre cei implicați, minister, profesori, părinți și, de ce nu, librării, trebuie să facă tot ce pot pentru a le oferi le oferi condițiile necesare", a concluzionat aceasta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri