Anul școlar 2021 -2022 a început deja în multe state europene, în timp ce în altele urmează să înceapă. În aproape toate țările, elevii și profesorii se întorc fizic la școală, o formulă agreată ca fiind cea mai potrivită pentru a reduce lacunele acumulate de învățământul online.

Școala începe în acest an sub amenințarea variantei Delta a coronavirusului, motiv pentru care fiecare țară a adoptat măsuri specifice de susținere a orelor, cu toate normele sanitare incluse. Vă propun să urmărim cum s-a deschis sau cum urmează să se deschidă școala în alte state europene.

Germania

În Germania, fiecare land a aplicat propriile măsuri pentru începerea școlii, aspect care creează cumva confuzie în rândul elevilor, profesorilor, dar și părinților. Riscul de infectare cu coronavirus se analizează separat pentru fiecare land în parte, însă, în linii mari, atunci când un copil se îmbolnăvește cu COVID-19, cei cu care a intrat acesta în contact va fi izolat doar pentru cinci zile, nu pentru 14 cum se lua în calcul inițial.

Dacă în celelalte regiuni, școala a început deja, în Baden-Württemberg, elevii se întorc în bănci la mijlocul lui septembrie. Pentru aceștia, autoritățile au propus ca infectările cu COVID-19 să nu mai necesite izolare pentru contacții persoanei, ci să fie testați cinci zile consecutiv. Excepție fac elevii din ciclul primar, unde, în clasa unde s-a găsit un elevi pozitiv la COVID-19, ceilalți colegi vor face testul numai o dată, înainte să intre în școală.

Restricțiile sunt mai dure doar în Saxonia, unde copiii confirmați cu COVID-19, sub 12 ani, întră în izolare, în timp ce restul clasei rămâne sub observație 14 zile, fiind testați frecvent.

Citește și: 61% din profesorii și angajații din învățământ s-au vaccinat. Ce spune Sorin Cîmpeanu despre începutul școlii

Italia

Elevii din Italia s-au întors la școală pe 6 septembrie, iar începând cu această dată, masca devine absolut obligatorie de purtat în clase și perimetrul școlii. Noutatea din această țară este că elevii vor trebui să prezinte certificatul verde, un document care este necesar pentru a avea acces la școală, pentru elevii care au trecut prin boală sau care s-au vaccinat, potrivit corriere.it.

Băncile vor fi distanțate, elevii se vor întâlni foarte rar unii cu alții pe holuri, iar orele se vor ține cu geamurile deschise, inclusiv iarna pentru a reduce cât mai mult riscul de contractare a virusului. Pentru că e dificil să faci orele cu geamurile deschise, în anotimpul rece, se ia în calcul și posibilitatea achiziționării unor ventilatoare.

distantare socialaFoto: Shutterstock

Franța

Guvernul francez a stabilit pentru mari scenarii pentru revenirea la școală (care a avut loc pe 2 septembrie) : în cel verde și galben, toți elevii vor fi la școală față în față. Dacă un elev, un profesor sau orice altă persoană din corpul auxiliar va fi testată pozitiv pentru COVID-19, elevii vor continua să învețe online timp de șapte zile. În această situație, elevii de peste 12 ani, vaccinați, se vor putea întoarce înapoi la școală, iar cei nevaccinați vor urma cursurile în sistem online, potrivit thelocal.fr.

În cazul scenariului portocaliu, orele vor continua cu prezență fizică pentru elevii din clasele primare și gimnaziale, dar pentru cei de la liceu se va intra într-o formulă hibridă de învățământ.

Scenariul roșu este cel mai restrictiv, în sensul că doar elevii sub 12 ani vor participa fizic la ore, în vreme ce ceilalți vor face orele prin rotație, cu un maximum de 50% de prezență în clase.

De precizat că masca rămâne obligatorie în toate instituțiile de învățământ din Franța, atât la interior, cât și la exterior.

Marea Britanie

Elevii din Marea Britanie s-au întors oficial în bănci pe data de 2 septembrie, cu măsuri sanitare incluse în activitatea școlare, aproximativ similare cu cele din anul școlar anterior.

Diferența de anul acesta este că în Anglia și Țara Galilor nu mai e nevoie ca elevii să poarte măști la școală, dar masca rămâne un accesoriu recomandat în spațiile aglomerate. Doar în Scoția va fi obligatoriu de purtat masca, până la finalul lunii septembrie, iar în Irlanda de Nord, masca va fi purtată de elevi la școală în primele șase săptămâni.

În ceea ce privește testele antigen, elevii din Marea Britanie de peste 11 ani se vor testa o dată la trei sau cinci zile.

Doctor Yvonne Doyle, directorul medical al diviziei de sănătate publică din Anglia, a spus pentru BBC că „școlile nu sunt factorii care conduc către infecții COVID-19 și nu reprezintă punctele centrale ale infecției”.

Cu toate acestea, un grup de oameni de știință au avertizat guvernul că „este foarte probabil ca numărul de cazuri de COVID-19 să crească în școlile din Anglia, până la sfârșitul lunii septembrie”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri