Investitorii pe pietele de capital din intreaga lume au cateva greseli frecvente, de care stiu, dar pe care le totusi le repeta. Daca esti la primele interactiuni cu piata bursiera, sfaturile date de specialistii Investopedia te pot ajuta sa fii constient de aceste erori tipice si sa incerci sa le eviti.
Greseala # 1: Investitie fara niciun plan

Un vechi proverb American spune ca ‘daca nu stii in ce directie mergi, orice drum te va duce acolo”. Pentru a evita dezastrele provocate de activitatea neplanificata, specialistii investopedia recomanda construirea unui plan dupa urmatoarele idei:

- obiective: descopera ce obiective iti propui pentru viitor (de exemplu: sa strangi o anumita suma pentru educatia copilului sau pentru pensie).

- riscuri: ia in calcul apetitul pentru risc, in functie de varsta si de obiective. Pentru acumulare, volatilitatea nu ar trebui sa fie un risc foarte mare, insa inflatia este importanta.

- alocarea activelor: gandeste-te cum iti vei aloca banii, ce procent va merge catre actiuni, obligatiuni etc. Aceste calculi se fac tot in functie de obiectivele propuse.

- diversificarea: este foarte importanta in orice fel de portofoliu. Este recomandat sa mergi catre toate clasele de active sau macar in cat mai multe.

Realizarea acestui plan de va ajuta sa iti ghidezi investitiile, chiar si in conditii mai putin bune de piata. Chiar daca nu iti ofera aceeasi adrenalina precum speculatiile, se dovedeste mai profitabil pe termen lung.

Greseala # 2: Stabilirea unui orizont de timp prea scurt

Daca investesti pentru o viata mai buna la pensie de peste 30 de ani, volatilitatile punctuale ale pietei nu trebuie sa te ingrijoreze. Insa, daca obiectivul tau este sa ai bani pentru facultatea copilului care este acum la liceu, nu ai prea mult timp la dispozitie.

Multi investitori isi stabilesc orizonturi prea scurte de timp si sunt tentati de posibilele castiguri peste noapte sau se panicheaza prea repede la stirile negative.

Un orizont lung te poate proteja de mai multe riscuri.

Greseala #3: Cautarea obsedanta a performantei

Multi investitori selecteaza clase de active, strategii, manageri si fonduri de investitii pe baza celor mai recente performante importante.

Daca o anumita clasa de active a performant excelent in ultimii trei ani, singurul lucru sigur de stiut este ca ar fi trebuit sa investesti in urma cu trei-patru ani. Aceasta performanta nu garanteaza succesul viitor. Mai mult, ar putea chiar sa se apropie finalul acestui ciclu de crestere.

Asadar, este recomandat sa iti urmezi planul initial si sa il rebalansezi, decat sa cauti succesul activelor pe termen scurt.

Greseala #4: Amanarea rebalansarii portofoliului

Rebalansarea portofoliului presupune readucerea portofoliului catre planurile de alocare stabilite in planul initial.

Acest process poate fi dificil, pentru ca te poate forta sa vinzi anumite active care performeaza bine in prezent si sa cumperi actve mai putin performante.

Chiar daca este necesara pentru pastrarea consecventei propuse, poate fi un proces dificil pentru multi investitori.

Greseala #5: Prea multa atentie zvonurilor

Zvonurile sau stirile pe surse difuzate sau publicate pe internet nu te ajuta sa iti indeplinesti ci mai degraba sa te panichezi sau, invers, sa te lacomesti.

Nu tine cont nici de asa-zisele “secrete ale investitiei profitabile” sau recomandarilor gratuite difuzate. Daca cineva ar stii exact in ce sa investesti, nu ar spune in public, ci ar pastra secretul si s-ar imbogati.

Foloseste analiza fundamentala si studiaza intens pentru a descoperi companiile potrivite planului tau de investitie.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri