6 Ianuarie 2006

Exportatorii - obligati sa faca dovada incasarii valutei in banci din Romania

Guvernul a modificat ieri Hotararea de Guvern 1518/2002, care stabileste mecanismul de acordare a primelor de export pentru produsele agroalimentare, noile modificari intrand in vigoare de la 1 martie 2006.

Practic, exportatorul roman de produse agroalimentare, pentru a primi primele de export, va trebui sa prezinte un dosar care sa dovedeasca realizarea exportului in termenii stabiliti, dar si sa faca dovada incasarii contravalorii, in valuta, intr-una din bancile de pe teritoriul Romaniei.

Potrivit unui comunicat al guvernului, amendarea legislatiei actuale privind mecanismul de acordare a primelor de export "vizeaza adaptarea graduala a operatorilor economici la cerintele regimului comercial aplicat de Uniunea Europeana in relatiile cu tarile terte si derularea acestor operatiuni comerciale in conditii sporite de siguranta si disciplina financiara".

Reprezentantii ANEIR - nemultumiti ca nu au fost consultati de guvern

In timp ce executivul declara ca a decis amendarea legislatiei in cauza ca urmare a preluarii recomandarilor expertilor europeni si legislatiei comunitare in domeniu, exportatorii sunt profund nemultumiti, nu atat de noile prevederi, cat de faptul ca guvernul nu a catadicsit sa-i consulte, fie si formal, inainte de a lua o hotarare in acest sens. Contactat imediat dupa adoptarea de catre guvern a noilor reglementari, Mihai Ionescu (foto), secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), a precizat ca "este foarte grav ca guvernul nu a consultat Consiliul de Export, cum s-a intamplat, de-a lungul timpului, in cazul tuturor hotararilor de acest gen", astfel ca exportatorii se vad iarasi in fata unor reglementari care-i vizeaza direct, dar despre continutul carora vor afla ulterior intrarii lor in vigoare, ceea ce nu este normal, in conditiile in care se pretinde ca se respecta regulile dialogului social. Dar guvernul motiveaza ca "modificarea mecanismului de acordare a primelor de export de la bugetul de stat pentru produsele agroalimentare are drept scop gestionarea mai buna a fondurilor nationale in perioada de preaderare". Si pentru a dovedi ca nu glumeste cu astfel de lucruri, guvernul a hotarat ieri ca orice prima de export primita nejustificat va fi recuperata de la beneficiar si se varsa la bugetul de stat, la valoare actualizata cu indicele ratei inflatiei, insotita de penalizarile prevazute de legislatia in vigoare.

Plata primelor, doar in urma prezentarii unui dosar stufos

Actul normativ stabileste ca operatiunile de export cu produse agroalimentare care beneficiaza de prime de export se efectueaza in baza certificatului de export, eliberat potrivit Legii nr. 300/2005 privind instituirea sistemului de certificate de import si de export pentru produsele alimentare. Beneficiarii primei vor putea fi doar producatorii agricoli, societatile comerciale procesatoare care livreaza marfa la export si/sau societatile comerciale care efectueaza exportul, in functie de natura si specificul produsului exportat, si care fac dovada realizarii exporturilor catre destinatia pentru care s-a solicitat prima si a incasarii contravalorii in valuta a exportului prin bancile comerciale din Romania. De asemenea, exportatorul roman va trebui sa faca dovada sosirii marfii la destinatia inscrisa in certificatul de export, aceasta fiind una dintre conditiile noi, impuse prin modificarile efectuate ieri de catre guvern, pentru ca exportatorul sa beneficieze de plata primelor de export.

Precizam ca potrivit Legii nr. 300/2005 privind instituirea sistemului de certificate de import si de export pentru produsele alimentare, doar producatorii care au astfel de certificate pot efectua astfel de operatiuni, dar respectivul certificat da nastere obligatiei detinatorului de a importa sau de a exporta, doar in perioada de valabilitate, cantitatea specificata pe certificat din produsele respective.



Citeste si