Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a anuntat o rata a somajului de 6,87% pentru decembrie 2010, in scadere cu 0,12% fata de noiembrie. Astfel, somajul a ajuns la a noua luna consecutiva de scadere, iar numarul somerior se ridica la aproape 630.000.
Ultima luna de crestere a somajului a fost martie 2010, cand rata nationala s-a plasat la 8,36%, echivalentul a peste 765.000 de someri. Teoretic, o scadere a numarului de someri ar trebui sa se traduca intr-o crestere a numarului de angajati. Acest lucru nu este evidentiat de datele Institutului National de Statistica (INS), care arata ca efectivul salariatilor din economie a scazut cu circa 171.300 in intervalul ianuarie – octombrie 2010, de la 4,333.8 la 4,162.5 milioane.

O reducere a numarului de salariati din economie inseamna, teoretic, o crestere a somajului. Acest lucru nu reiese insa din evidentele ANOFM. Prin urmare, cum poate fi explicata discrepanta dintre cele doua seturi de date?

“Un asemenea fenomen poate fi explicat destul de usor. Chiar daca intr-o anumita perioada numarul de salariati a scazut, s-a redus si numarul somerilor inregistrati in evidentele ANOFM. De aceea apare o diferenta. Practic, se poate spune ca diminuarea nivelului somajului reprezinta o chestiune conjuncturala”, spune Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa, care apreciaza ca numarul real al somerilor de pe piata locala depaseste un milion de oameni.

Pe de alta parte, Silviu Bian (foto), presedintele ANOFM, considera ca diminuarea somajului in luna decembrie se datoreaza evolutiei bune pe care o traverseaza economia privata.

“Economia privata se misca foarte bine, s-au creat locuri de munca. Au inceput lucrurile sa se miste”, a afirmat Bian.

Disparitia angajatilor din economie cu fiecare luna pare sa-l contrazica pe seful ANOFM. Mai mult, o cercetare derulata de site-ul de recrutare Myjob in perioada 1 – 10 ianuarie a evidentiat ca numarul de aplicatii pentru joburile postate pagina proprie de Internet s-a majorat cu 107% fata de acelasi interval de anul trecut, pana la ordinul sutelor de mii.

Comparativ, in perioada 1-10 ianuarie 2008, numarul aplicatiilor contabilizate de site-ul de recrutare a fost de patru ori mai mic. Unul dintre posturile care a strans printre cele mai multe aplicatii de pe site, de la inceputul anului, este unul de educatoare/invatatoare/profesoara. Oferta a reusit sa atraga peste 4.200 de doritori.

Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), subliniaza ca rata somajului nu ar trebui luata in calcul daca se doreste o imagine cat mai reala a pietei fortei de munca.

“In datele despre somaj nu intra cei care nu mai primesc ajutor de somaj. In Romania, somerii nu sunt doar cei din evidentele ANOFM, ci si cei doua milioane de romani care muncesc in strainatate, cat si cei peste un milion din agricultura, care nu platesc niciun fel de taxe la stat. Niciodata nu vom avea in Romania o statistica oficiala si reala a numarului de someri”, explica Voinea.

In schimb, Petru Dandea spera ca Romania va reusi sa aiba date cat mai apropiate de realitate in ceea ce priveste somajul, dar crede ca acest lucru “nu se va intampla in viitorul apropiat”.

Chiar daca rata somajului anuntata de ANOFM a scazut in ultimele noua luni, specialistii in resurse umane evita sa ofere o prognoza pentru urmatoarele luni.

“O continuare a tendintei de reducere a somajului depinde in mare masura daca statisticile vor fi facute in acelasi mod ca pana acum, precum si de informatiile pe care statul doreste sa le transmita cetatenilor sai. O rata a somajului mare poate crea panica, pe de alta parte o rata a somajului in continua scadere poate dezinforma oamenii asupra realitatii”, afirma Monica Mihutescu, junior consultant al companiei de recrutare CVO Recruitment.

Ea adauga ca angajatorii din mediul privat vor recruta in 2011, insa atat cat va fi nevoie.

“Mediul privat va continua sa fie extrem de precaut si in 2011. Angajari se vor face, insa nu in masura in care sa compenseze reducerile efectuate in sistemul bugetar. In plus, persoanele disponibilizate din sistemul bugetar au sanse extrem de reduse de a obtine un job in mediul privat. Motivele constau in mediul de lucru diferit, mentalitate, orientare catre client diferita, pregatire/training diferit si chiar varsta”, mentioneaza Mihutescu.

Un studiu din decembrie al Manpower Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de recrutare, arata ca angajatorii din mediul privat vor opera noi restructurari de personal in primele trei luni din 2011.

Companiile estimau o previziune neta de angajare pentru T1 2011 (diferenta dintre procentul firmelor care estimeaza o crestere a numarului de angajari si procentul companiilor care estimeaza o scadere a volumului de angajari) de -2%, in conditiile in care preziunea neta de angajare pentru ultimul trimestru din 2010 s-a plasat la 0%, iar cea pentru trimestrul al treilea – la 3%.

Somajul in Uniune

In vreme ce somajul din Romania continua sa scada, potrivit ANOFM, datele Eurostat, Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, evidentiaza ca Bulgaria si Ungaria au inregistrat in noiembrie 2010 (ultima luna a anului trecut pentru care exista date) un somaj de 10,2%, respectiv 11,3, in crestere 0,1% (in cazul ambelor state) fata de noiembrie.

Opt din cele 21 de state din UE pentru care Eurostat detine date pentru noiembrie 2010 au avut o crestere a ratei somajului fata de octombrie, in vreme ce zece tari si-au mentinut constant numarul somerilor.

Doar in Malta, Finlanda si Suedia rata somajului a scazut in noiembrie 2010 comparativ cu luna anterioara.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri