13 Ianuarie 2011

Lazea: Calitatea investitorilor straini care au venit pana acum in Romania lasa de dorit



Calitatea investitorilor straini care au venit in ultimii ani in Romania lasa foarte mult de dorit, sustine Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei.

Romania trebuie sa schimbe modelul economic de crestere si sa atraga investitori straini de calitate, altfel populatia va astepta degeaba relansarea economiei.

"Calitatea investitorilor straini care au venit pana acum in Romania lasa foarte mult de dorit. Este si vina noastra pentru ca au venit doar anumiti investitori, mai mult speculativi si mai putin orientati catre exporturi. Provocarea este cum sa facem sa ii atragem pe acei investitori de calitate", a declarat Valentin Lazea (foto), economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei.

El sustine ca Romania trebuie sa se concentreze in 2011 si in anii urmatori pe consolidarea unui nou model economic, bazat in mai mica masura pe consum si in mai mare masura pe investitii productive si export net. "Pana si Statele Unite ale Americii si Anglia au ajuns la aceasta concluzie", afirma Lazea.

Economistul sef al BNR a precizat ca Romania se afla in cursa pentru atragerea investitiilor straine cu inca 191 de state, iar investitorii au ocolit tara noastra in ultimii doi ani pentru ca indicatorii macroeconomi reliefau dezechilibre puternice in economie.

"Romania depinde in mod fundamental de economisirea externa pentru ca noi nu suntem in stare sa generam bani in economia asta si nici nu avem puterea sa economisim. Asta e ipoteza numarul 1. Nu am timp sa o demonstrez, trebuie sa o luati ca atare", a adaugat Lazea.

Investitorii straini de calitate au ocolit Romania in ultimii ani pentru ca deficitul soldului curent a ajuns sa depaseasca 11% din PIB in 2007 - 2008, nivel total nesustenabil, iar datoria externa a explodat de la circa 22 mld. euro in 2004 pana la aproape 72 mld. euro in 2008. De asemenea, deficitul bugetar al Romaniei a crescut semnificativ in 2008, la fel ca si rata inflatiei, care continua sa fie cea mai mare din randul statelor membre UE.



Citeste si