7 Decembrie 2005

Buget de austeritate pentru noii membri

Propunerea britanica privind bugetul Uniunii Europene a provocat nemultumirea noilor state membre, Polonia si Ungaria fiind cele mai dezamagite de fondurile de care ar urma sa beneficieze in perioada 2007 - 2013. Comisia Europeana a declarat, ieri, ca un acord privind bugetul comunitar ar putea fi semnat la summitul Consilului european, din 15-16 decembrie, cu conditia ca Marea Britanie sa-si imbunatateasca oferta.

In principiu, ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a anuntat luni seara un buget de 846,8 miliarde de euro pe sapte ani, fata de 871 de miliarde de euro cat prevedea compromisul propus de presedintia luxemburgheza. In aceste conditii, ajutoarele pentru noii membri ar urma sa fie reduse cu 8,5%, adica 14 miliarde de euro. Totusi, Londra a anuntat, in premiera, intentia de a renunta la o parte din rabatul pe care-l primeste anual de la UE, in baza unui acord obtinut de Margaret Thatcher.

Noul ministru german de Finante, Peer Steinbrueck, a declarat ca nu se asteapta ca problema bugetului sa fie rezolvata nici la apropiatul Consiliu European, situatie care ar adanci criza prin care trece Uniunea Europeana.

Franta, co-protagonistul crizei bugetare a UE, insista ca Marea Britanie sa accepte reducerea substantiala a rabatului, in speranta ca astfel isi va proteja ajutoarele pentru fermieri, a caror reducere este solicitata insistent de Londra.

Italia a cerut ieri Marii Britanii sa-si revizuiasca din temelii propunerea, aratand ca, in caz contrar, nu va semna acordul.

Barroso: Propunerea britanica nu creeaza premisele necesare extinderii

Direct vizate de proiectul bugetului de austeritate propus de Marea Britanie sunt noii membri ai UE, dar Romania si Bulgaria vor avea si ele de suferit, care urmeaza sa adere la UE in 2007 sau 2008. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat luni seara ca propunerea britanica nu creeaza premisele necesare pentru extinderea UE prin urmatorul val, fara sa faca insa referire explicita la Romania si Bulgaria.

Premierul polonez, Kazimierz Marcinkiewicz, a atacat ferm proiectul bugetar propus de Londra, spunand ca este inacceptabil. Acesta nu este un buget de solidaritate, este un buget care mai degraba reduce decat reformeaza, prin reducerea bugetului noilor membri, a spus Marcinkiewicz, citat de Reuters. Propunerea britanica nemultumeste si Ungaria, premierul Ferenc Gyurcsany declarandu-se dezamagit.

Proiectul britanic nu incurajeaza statele central si est europene sa recupereze handicapul fata de statele mai bogate ale Uniunii, ci mentine diferentele, a declarat seful Executivului de la Budapesta. Totusi, premierul ceh Jiri Parubek considera ca se poate discuta pe marginea proiectului bugetar propus de britanici. El a apreciat faptul ca reducerea ajutoarelor alocate noilor membri ar putea fi compensata de un acces mai usor la fondurile comunitare.



Citeste si