8 Martie 2010

Ce spune Vladescu despre banii europeni



Fondurile europene sunt o sursa importanta de bani pentru firme, dar si pentru autoritati, pe care Romania nu are cum sa le compenseze altfel, de aceea sistemul de absorbtie a fondurilor europene trebuie sa fie functional, iar ceea ce il afecteaza trebuie sesizat, a spus ministrul Finantelor.
"Astazi, Romania nu risca sa piarda bani europeni. Sistemul de absorbtie a fondurilor europene, desi este vazut ca greoi si birocratic, este un sistem functional [...] Nu vrem sa ajungem sa dam bani inapoi Comisiei Europene, pentru ca in urma unui audit s-ar putea stabili ca au fost furati. Preferam sa controlam de doua ori inainte", a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, potrivit NewsIn.

El le-a solicitat celor care sesizeaza fapte de favorizare a altor persoane care depun proiecte cu fonduri UE sa le reclame pentru imbunatatirea sistemului.

Pe de alta parte, Vladescu sustine ca aproape 30% din proiecte sunt nebancabile, iar pentru a nu ingreuna inutil munca personalului din autoritatile de management si organismele intermediare ar trebui sa existe o relatiie mai directa intre declararea unui proiect ca eligibil si posibilitatea lui de a accesa credite bancare pentru cofinantare.

"Continuam sa cautam forme de sprijin pentru autoritati locale. Vom incerca si cu Eximbank-ul sa gasim noi scheme de finantare. De asemenea, vom incerca sa gasim o solutie mai rapida pentru rambursarea TVA, chiar taxare inversa in anumite cazuri", a mai precizat Vladescu, care a adaugat ca "Romania nu a fost, nu este si nu va fi contributor net la UE".



Citeste si