Romania ar putea rata tinta de deficit bugetar de 31,9 miliarde lei stabilita de Fondul Monetar International (FMI) pentru finalul lui 2010 cu aproximativ 1,5 miliarde lei, din cauza ca autoritatile romane au luat in calcul un scenariu prea optimist privind evolutia pietei muncii, avertizeaza economistii ING Bank Romania.
Economistii ING Bank Romania considera ca Ministerul de Finante a luat in calcul un scenariu prea optimist in ceea ce priveste veniturile incasate din contributiile la asigurari sociale, iar acest lucru va conduce la ratarea tinetei de deficit bugetar.

"Credem ca este posibil ca tinta de deficit bugetar sa fie ratata, mai ales din cauza unei perspective prea optimiste in ceea ce priveste piata muncii. In opinia noastra, diferenta ar fi usor mai mare de 1,5 miliarde lei. Drept urmare, credem ca este posibil ca deficitul public sa depaseasca tinta de 31,9 miliarde lei si prognozam un deficit bugetar de aproximativ 33,5 miliarde lei pentru finalul anului", explica economistii ING Bank Romania.

Ministerul de Finante estimeaza pentru acest an o crestere a veniturilor incasate din contributii la asigurari sociale de 4,18%, pana la 49,8 miliarde lei, bazandu-se pe prezumptia de imbunatatire a pietei muncii.

ING nu exclude o usoara imbunatatire a pietei muncii spre finalul anului, insa anticipeaza o rata a somajului de aproximativ 9,3% in 2010. In prezent, rata anuala a somajului a ajuns la 8,1%.

"Este posibil ca Ministerul Finantelor sa nu reuseasca sa se incadreze in tinta de deficit bugetar. Daca exista angajament din partea autoritatilor, cheltuielile pot fi tinute sub control, dar anumite categorii de venituri nu vor inregistra cresterile estimate. As vrea sa subliniez ca veniturile din contributii la asigurari sociale sunt estimate a se majora cu 4%, nivel ce pare destul de optimist in conditiile in care somajul ar mai putea urca, iar salariile s-au redus", declara saptamana trecuta pentru Wall-Street Nicolae Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.

Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenita de guvernul Romaniei cu reprezentantii Fondului Monetar International este de 31,9 miliarde lei, in conditiile unor venituri de 161,8 miliarde lei si a unor cheltuieli de 131,3 miliarde lei, potrivit unei scrisori suplimentare la acordul de finantare de tip stand-by ce a fost publicata in Monitorul Oficial.

FMI a fixat deja si tintele trimestriale de deficit, obiectivul pricipal al autoritatilor romane fiind acela de a reduce deficitul bugetar la 5,9% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la 7,2% anul trecut.

Pentru finalul primului trimestru, tinta de deficit este de 8,25 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), in timp ce pentru jumatatea anului nivelul este stabilit la 15,54 miliarde lei (3,8 miliarde euro). Deficitul ar urma sa ajunga la 21,8 miliarde lei in septembrie si la 31,9 miliarde lei la finalul anului.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri