1 Martie 2010

Ciolos: Nu ne putem permite sa acceptam declinul agriculturii europene



Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, nu crede ca agricultura europeana este pe un trend descendent, desi venitul agricol a scazut cu 14% anul trecut in Europa, potrivit unui interviu acordat cotidianului francez Les Echos.

El a subliniat in interviul acordat cotidianului francez ca anul 2009 a fost foarte dificil pentru multi agricultori europeni, dar acest lucru nu reprezinta, din punctul sau de vedere, o inceputul unei tendinte descendente. "Dupa anul 2007, care a fost un an record intr-un numar de sectoare agricole, aceasta scadere dovedeste pur si simplu volatilitatea din ce in ce mai mare a pietelor noastre", a spus el, informeaza NewsIn.

"Daca luam in considerare previziunile in ceea ce priveste cresterea populatiei in urmatorii ani si cresterea si mai mare a cererii de produse alimentare (din cauza schimbarii practicilor de alimentare care rezulta din cresterea nivelului de viata in tari precum China si India), este clar ca nu ne putem permite sa acceptam declinul agriculturii europene", a subliniat Ciolos, precizand ca problema securitatii alimentare figureaza din nou in prezent, dupa mai multe decenii, pe ordinea de zi politica in lume si in Europa. "Avem mai mult ca niciodata toate motive pentru a mentine nivelul productiei noastre agricole", a explicat el.

Insa sporirea orientarii sectorului agricol dupa cererile pietei si globalizarea pietelor au dus la o crestere a volatilitatii pietei si preturilor, dupa cum arata evenimentele din ultimii doi-trei ani: de la cresterea fara precedent al preturilor in al doilea semestru al anului 2007, la nivelul extrem de jos al produselor lactate in primavara anului 2009. "Acest lucru inseamna ca va trebui neaparat sa dispunem in viitor de un numar de instrumente de gestionare a pietelor, dar pot sa spun deja in mod destul de clar ca nu ne vom intoarce la reformele anteriorare", a dat el asigurari.

Intrebat daca exista vreo modalitate de a limita impactul flucturatiilor preturilor materiilor prime agricole, Ciolos a spus ca a fost creat "un grup la nivel inalt insarcinat cu studierea in detaliu a crizei din sectorul laptelui, pentru a trage invataminte - discutiile sunt inca in curs - dar un numar de constatari pot fi facute deja". "In primul rand, instrumentele precum interventia publica si ajutorul pentru stocarea privata au jucat un rol semnificativ pentru a reusi reducerea aprovizonarii pietei UE si stabilirea unor plafoane (desi foarte joase)", a spus el. In al doilea rand, in prezent se discuta chestiunile de organizare a secutorului produselor lactate, relatiile contractuale dintre agricultori si ceilalti actori si transparenta, a adaugat comicarul. Un al treilea punct il reprezinta posibilitatea recurgerii la fonduri publice pentru a rezolva problema volatilitatii - de exemplu prin intermediul unui sistem de asigurari, a conchis el.



Citeste si