13 Aprilie 2009

INSOMAR: Traian Basescu a contribuit cel mai mult la decizia privind acordul cu FMI



Presedintele Traian Basescu a fost indicat, intr-un sondaj INSOMAR, drept factorul care a avut cea mai mare contributie in decizia prin care Romania a obtinut imprumutul de la FMI.
30% dintre repondentii unui sondaj INSOMAR, realizat in perioada 26 martie-5 aprilie, comandat de Realitatea TV, sunt de parere ca presedintele Traian Basescu a avut cea mai mare contributie in decizia prin care Romania a luat imprumutul de la FMI, informeaza NewsIn.

Potrivit aceleiasi cercetari, 9% dintre romani apreciaza ca Guvernul a avut cea mai mare contributie la contractarea imprumutului, in timp ce 4% considera ca aceasta contributie ii apartine lui Emil Boc, iar 3% dintre repondenti l-au indicat pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Cercetarea sociologica indica faptul ca 2% dintre romani considera ca Banca Nationala a avut contributia cea mai importanta in cazul imprumutului, in timp ce "clasa politica" este indicata de 2%, iar Parlamentul de 1%. Desi se afla printre raspunsurile posibile indicate de sondaj (intrebarea era inchisa,n.r.), presedintele PSD, Mircea Geoana a obtinut sub un procent. Sondajul arata ca 27% dintre repondenti nu stiu cine a avut cea mai mare contributie, iar 15% nu cunosc aceasta decizie.

Din totalul intervievatilor, 41% sunt de parere ca imprumutul este mai degraba benefic. La polul opus s-au situat 32% dintre romani, in timp ce 28% nu au putut aprecia daca acordul este sau nu benefic pentru Romania.

In ceea ce priveste destinatia banilor de la FMI, cei mai multi romani, 43%, cred ca acestia ar trebuit sa fie folositi pentru a infiinta noi locuri de munca. 21% ar dori ca aceste sume sa fie folosite pentru a majora salariile si pensiile, 15% cred ca banii ar trebui sa mearga in investitii in agricultura, iar 7% sa ajute micii intreprinzatori. Alte trei procente dintre cetateni vor ca banii sa fie utilizati pentru a ajuta bancile si companiile, in timp ce un procent similar vad ca destinatie a sumelor construirea de autostrazi.

Sondajul INSOMAR, realizat pe un esantion de 2.430 de persoane, are o marja de eroare de plus/minus 2% si a fost realizat in perioada 26 martie-5 aprilie.

Guvernul va trimite pe 13 sau 14 aprilie Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) ordonantele de urgenta privind rectificarea bugetara si diminuarea sporurilor din sistemul bugetar, documentele urmand a fi analizate de conducerile celor doua organisme, o decizie privind acordarea imprumutului pentru Romania fiind asteptata intre 5 si 11 mai.

Romania a obtinut, in martie, acordul asupra unui pachet de finantare de aproape 20 miliarde de euro, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationale. FMI si CE conditioneaza insa acordarea banilor de adoptarea unor politici fiscale si salariale responsabile, dupa ce deficitul bugetar a depasit 5% din PIB in 2008.



Citeste si