25 Februarie 2009

Salariul minim brut al unui roman din Irlanda sare de 1.200 de euro



Romanii care lucreaza in Irlanda castiga cel putin 1.200 de euro brut/luna, potrivit reprezentantilor ambasadei Irlandei in Romania.
Astfel, un roman angajat in Irlanda castiga de peste doua ori mai mult decat daca ar lucra in tara, in conditiile in care salariul mediu brut national este de circa 510 euro, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS).

“In Irlanda lucreaza aproximativ 30.000 de romani, atat cu forme legale, cat si fara. Salariul minim porneste de la 8 euro brut/ora si poate ajunge la o valoare foarte mare, in functie de job si de pozitia ocupata”, afirma David Noonan, secretar al ambasadei Irlandei in Romania.

El precizeaza ca nu stie cati romani au revenit in tara pe fondul instalarii crizei in Irlanda. Cei mai multi romani din Irlanda in constructii si in industria hoteliera.

Pentru a putea sa se angajeze in Irlanda, romanii trebuie sa obtina un permis de munca, din cauza ca Irlanda este una dintre cele 10 state din Uniunea Europeana (UE) care mentin restrictii Romaniei cu privire la libera circulatie a fortei de munca. Cetatenii romani care vor sa lucreze in Irlanda trebuie sa semneze un contract de lucru cu un angajator irlandez. Dupa semnarea contractului, romanii trebuie sa solicite permisul de munca de la institutia care se ocupa de angajari in Irlanda, care ofera un raspuns pozitiv sau negativ solicitarii.

“Taxa care se plateste pentru obtinerea permisului de munca este de circa 1.000 de euro, asa ca romanii si angajatorii irlandezi trebuie sa stabileasca cine achita aceasta suma. Permisul este valabil un an”, spune Noonan.

Romanii pot lucra fara a detine permis de munca in 16 tari din UE, dupa ce Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia si Danerca au hotarat sa deschida pietele muncii, incapand cu 1 ianuarie 2008.

De asemenea, aproape 4.000 de romani si bulgari ar putea lucra in Elvetia de la 1 iunie 2009, in urma aprobarii contingentelor privind permisele anuale si cele de scurta durata pentru perioada 2009-2016.



Citeste si