4 Iulie 2008

Romania are o rata de ocupare mult sub tinta stabilita prin Strategia Lisabona

In Romania, rata de ocupare a fost de 58,8% in 2007, mult sub tinta de 70% stabilita prin Strategia Lisabona valabila in statele membre ale Uniunii pentru anul 2010, se arata in Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, prezentata de Ministerul Mediului.

Resursele de munca din Romania, la nivelul anului trecut, au depasit 15 milioane persoane, cu 100.000 mai mult decat in 2002, insa o proportie semnificativa din aceasta, peste 41%, nu este implicata in productia propriu-zisa, fiind in somaj sau desfasurand activitati agricole in mediul rural.

Din punct de vedere calitativ, s-au inregistrat unele progrese, in sensul ca fata de 2002 a crescut cu 500.000 numarul salariatilor, reducandu-se corespunzator populatia ocupata in agricultura. Ponderea persoanelor cu studii superioare in totalul populatiei ocupate s-a marit cu trei procente comparativ cu 2002, de la 11% la 14%. De asemenea, ponderea celor cu studii medii a avansat de la 63% la 65%, fapt ce si-a dovedit efectul in cresterea productivitatii muncii.

Somajul nu a cunoscut evolutii deosebite in timp, totusi, acesta continua sa fie ridicat, la 21% in randul tinerilor. Cu toate acestea exista un dezechilibru pe piata muncii, cauzat de deficitul de personal pe anumite sectoare sau profesii. In ce priveste rata de participare a adultilor intre 25 si 64 de ani la programe educationale, aceasta este la un nivel foarte scazut, de 1,3% fata de media UE de 9,6% si fata de obiectivul de 12,5% stabilit pentru 2010.

In strategie se mai evidentiaza ca, in prezent, circa doua milioane de romani muncesc in strainatate, iar permanentizarea sederii lor in strainatate ar determina efecte grave asupra economiei.



Citeste si