Angajatii din administratia publica locala se pregatesc de actiuni de protest, principalele revendicari fiind majorarea slariilor cu 11%, intr-o singura transa, din ianuarie, si adoptarea legii salarizarii, potrivit liderului sindical Razvan Bordeanu.
Biroul executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL) a stabilit declansarea conflictului de munca la nivel national, iar saptamana viitoare va fi stabilit calendarul actiunilor de protest, a spus pesedintele organizatiei, Razvan Bordeanu, citat de NewsIn.

Salariatii din administratia locala sunt nemultumiti ca Guvernul a propus o majorare a salariilor in 2008 in doua transe, respectiv cu 4,5%, in aprilie, si cu 9,1%, in octombrie. Sindicalistii cer o majorare de 11%, intr-o singura transa, de la 1 ianuarie.

Bordeanu a explicat ca o alta nemultumire a salariatilor este si "trenarea" adoptarii unei legi unice de salarizare a functionarilor publici, ceea ce duce la diferente salariale intre angajati.

"Legea sistemului unic de salarizare este o prioritate, pe care Comisia Europeana a cerut sa fie rezolvata cat mai curand, si pentru care Romania are stegulet rosu de la Bruxelles. Guvernul a comandat un studiu care a costat 400.000 euro, bani imprumutati de la Banca Mondiala, pe baza caruia trebuia elaborat un proiect de lege", a explicat Bordeanu.

Potrivit liderului sindical, guvernul ajunsese anul trecut la varianta de lucru cu numarul 42 a proiectului de lege, care insa a fost abandonat. Sindicalistii doresc, de asemenea, reorganizarea grilelor de salarizare, astfel incat salariatii cu vechime sa primeasca venituri mai mari, in conditiile in care, in prezent exista angajati care, "dupa o viata de munca", primesc 540 de lei. Bordeanu a precizat ca salariul mediu net in administratia locala este de 650 de lei, dar "sunt diferente enorme" intre angajati, in functie de grilele dupa care sunt salarizati.

Guvernul a decis ca salariile bugetarilor sa creasca in 2008 in doua etape - in aprilie si octombrie - cuantumul cresterilor salariale urmand sa fie aprobat diferentiat, pentru fiecare sector de activitate in parte, dupa finalizarea negocierilor cu sindicatele. Potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, guvernul a discutat miercuri "de principiu" despre majorarile salariale, avand in vedere ca negocierile cu sindicatele din educatie si sanatate nu s-au finalizat. El a precizat ca in sedinta de Guvern a fost acordat doar un mandat de negociere ministrilor.

Premierul Tariceanu a declarat, totodata, ca majorarea va fi peste media salariala a personalului bugetar pentru angajatii din sanatate si din educatie, iar alte categorii de bugetari, cum sunt diplomatii, nu vor beneficia de majorari salariale. Tariceanu a precizat ca majorarile salariale se vor incadra insa in limitele impuse de bugetul pe 2008, aprobat de Parlament.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri