Romanii muncesc cele mai multe ore pe an, alaturi de polonezi si unguri, dintre toti lucratorii din UE, cele mai putine ore de munca efectuandu-se in Franta, Germania, Danemarca si Suedia, potrivit datelor Biroului european de statistica, Eurostat
Angajatii romani au muncit anul trecut, in medie, 41,3 ore saptamanal, peste media europeana, de 40,5 ore, nivel care plaseaza Romania pe locul cinci la nivelul blocului comunitar, dupa Marea Britanie, Austria, Letonia, Slovenia.

Spre comparatie, salariatii din Austria si Marea Britanie lucreaza, in medie, 42,4 ore saptamanal, in timp ce letonii si slovenii muncesc 42,2 ore, respectiv 41,4 ore.

Cel mai redus timp de munca se inregistreaza in Olanda - 38,9 ore, urmata de Belgia - 39 ore, Franta - 39,1 ore si Finlanda - 39,2 ore saptamanal.

Romania inregistra anul trecut o rata a angajarii de 53% pentru persoanele cu varsta
cuprinsa intre 15 si 64 de ani, si una de 34,5% in cazul grupei de varsta 55-64 de ani.

Rata angajarii reprezinta ponderea personalor angajate din populatia totala cu varsta cuprinse intre 15 si 65 de ani, si respectiv 55-64 de ani.

Cele mai mari rate ale angajarii sunt inregistrate in Danemarca (77,4%), Olanda (74,3%), Suedia (73,1%), Marea Britanie (71,5%) si Austria (70,2%).

Romania, ultimele locuri in UE la numarul zilelor de concediu platit

Potrivit Eurofound, exista diferente mari intre statele membre UE, in ceea ce priveste numarul total de zile libere pe care lucratorii le au anual, studiul relevand ca in unele tari muncitorii au cu aproape trei saptamani si jumatate mai mult timp liber decat in altele. Astfel, suedezii au 42 de zile libere si de concediu, pe an, in timp ce in Estonia lucratorii au doar 26.

In medie, muncitorii din ultimele 12 state care au aderat la UE lucreaza mai mult cu doua saptamani si jumatate pe an fata de cei din celelalte 15 tari. Astfel, lucratorii din UE 15 au, in medie, 35,6 zile libere si zile de concediu, in timp ce lucratorii din cele 12 state nou intrate au 31,3 zile libere. Media in UE27 este de 33,7 zile libere pe an.

Dupa Suedia, tarile cu cel mai mare numar de zile libere pentru muncitori sunt Germania (40 de zile), Italia (39 de zile), Luxemburg si Danemarca (38 de zile). Tarile cu cele mai putine zile libere sunt, dupa Estonia, Letonia (27 de zile), Ungaria (28 de zile) si Irlanda, care, cu doar 29 de zile libere si de concediu, are cel mai scazut numar de zile din UE15.

In 2006, numarul mediu de ore muncite pe saptamana, pentru salariatii angajati cu norma intreaga, a variat de la 42,1 ore, in Letonia, la 37,6 ore, in Franta. In timp ce media acceptata pentru o saptamana de lucru in UE27 a fost de 38,7 ore, in practica, media de ore muncite a fost cu 1,2 unitati mai mare, adica de 39,9 ore pe saptamana.

In cazul persoanelor de sex feminin, gradul de ocupare a crescut la 57,2% in 2006, comparativ cu 53,7% in 2000 si 56 % in 2005
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri