19 Iulie 2024

Bilanț al Fiscului pe iunie: Peste 4.000 de controale fiscale și aproape 2.000 de controale antifraudă



Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat, în luna iunie, 4.201 de acţiuni de control fiscal şi 1.783 de controale antifraudă, atât cu scopul de încurajare a creşterii conformării voluntare a contribuabililor, cât şi a prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, pentru creşterea conformării voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor 1.330 de notificări, după cum urmează: 1.195 notificări de conformare emise de organele de inspecţie fiscală, pentru riscuri fiscale prezumate de 278.048.299 lei (au vizat, în principal, TVA şi impozitul pe profit) şi 135 de notificări punctuale emise de organele de control antifraudă fiscală, cu privire la datele eronate înregistrate în aplicaţia e-Transport.

De asemenea, în luna iunie a acestui an s-au desfăşurat 4.201 de acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare), fiind înregistrată o creştere cu 26,73%, comparativ cu perioada similară a anului 2023, când au fost finalizate 3.315 astfel de acţiuni. În urma acestor controale au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 281.964.530 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată cu suma de 65.844.206 lei.

În plus, 1.783 de controale antifraudă au estimat implicaţii fiscale în valoare de 165.902.853 lei, respectiv au fost aplicate sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în cuantum de 18.210.144 lei, în creştere cu 87,62% faţă de luna iunie a anului trecut.

Pe parcursul intervalului analizat, 69,3% dintre obligaţiile fiscale suplimentare, ca urmare a acţiunilor de inspecţie fiscală, au fost stabilite la contribuabili care şi-au desfăşurat activitatea în următoarele activităţi din economia naţională: transport şi depozitare (34,8%); comerţ cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (20,32%); industria prelucrătoare (14,18%).

"Vedem o eficientizare reală a activităţilor de control fiscal şi control antifraudă, ce sunt îndreptate faţă de operatorii economici cu risc fiscal ridicat. Odată cu instrumentele digitale pe care le calibrăm mai bine de la lună la lună, selecţia pentru inspecţii fiscale s-a mutat deja în sfera algoritmilor analizei de risc. Deşi la nivel global, în prima jumătate a anului numărul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sancţiuni, ceea ce ne arată o creştere a nivelului de eficienţă. Cel mai important aspect este că digitalizarea ne permite să protejăm şi să respectăm contribuabilii oneşti, permiţându-le să îşi desfăşoare activitatea fără intervenţii inutile din partea autorităţilor fiscale", a declarat, în comunicatul citat, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Datele publicate vineri arată că peste 68% din cuantumul obligaţiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecţie fiscală au fost în contul TVA.



Citeste si