Carburanții și gazele se scumpesc, salariul minim crește, iar ANAF începe să dea amenzi pentru e-factura și să impoziteze veniturile nejustificate. Citiți în continuare care sunt principalele modificări fiscale care intră în vigoare de la 1 iulie.

Un ”plin” va costa cu câteva zeci de lei mai mult la benzinării

Accizele la carburanți cresc de la 1 iunile, astfel că litrul de benzină va fi mai scump cu aproximativ 43 de bani, în vreme ce prețul motorinei va urca cu aproximativ 40 de bani (TVA inclus). Anterior acestei modificări, litrul de benzină și de motorina costa circa 7 lei.

Verificați aici care sunt prețurile la benzină și motorină în prezent.

Creșterea accizelor va duce la o scumpire cu aproximativ 20 de lei a unui ”plin” pentru o mașină cu un rezervor de 50 de litri.

Accizele la carburanți au fost majorate și la 1 ianuarie 2024. Creșterea prețurilor la carburanți este per ansamblu cea mai periculoasă pentru inflație, având în vedere că orice modificare generează efecte în lanț la niveul întregii economii.

Gazele se scumpesc cu aproximativ 2,5 lei/lună

Tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile consumatorilor au fost majorate cu 19%. Tariful este de circa 10 lei/MWh distribuit.

Modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

"Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei", se menţionează într-un comunicat al ANRE.

Încep amenzile pentru e-factura, dar și impozitele de 70% pentru veniturile neidentificabile

Începând de la 1 iulie 2024, antreprenorii români care nu au implementat încă e-factura vor fi amendați pentru toate documentele netransmise, inclusiv cele din luna iunie. Totodată, începând din această lună, veniturile care nu pot să fie justificate vor fi impozitate cu 70%, dar Finanțele anunță că aici nu intră darul de nuntă.

Luna iunie este a fost ultima în care firmele au mai putut să folosească și factura pe hârtie, începând din luna iulie aceasta fiind exclusiv electronică. Antreprenorii care nu au reușit să implementeze încă noul sistem informatic primesc din luna iunie o amendă pentru toată perioada 01 - 30 iunie 2024, în funcție de mărimea business-ului. Începând din iulie, aceste amenzi se vor aplica pentru fiecare factură în parte.

Antreprenorii care nu implementează noul sistem până la începutul lui iunie vor fi amendați în funcție de cifra de afaceri a companiei

De asemenea, veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită urmează să fie impozitate cu 70% începând cu 1 iulie 2024, conform Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Salariul minim brut urcă la 3.700 lei

Tot de la 1 iulie crește și salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, la 3.700 lei lunar. Anterior, nivelul acestuia era de 3.300 lei.

Totodată, valoare netă majorată a salariului minim brut pe ţară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

"În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare", se mai precizează într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Sursa foto: Shutterstock / Manuel Milan

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri