Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că sunt în derulare demersuri pentru sprijinirea comercianţilor cu privire la achiziţionarea echipamentelor de colectare a ambalajelor în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), transmite Agerpres.

"În legătură cu sacii, am cerut celor de la RetuRO să modifice metodologia de calculare a tarifului de gestionare, în sensul în care micii comercianţi sau marii comercianţi până la urmă să nu mai fie nevoiţi să-şi plătească sacii pe care îi înapoiază cu reciclabil. Au trimis deja la minister o nouă metodologie pe care urmează să o punem astăzi în consultare publică, metodologie ce nu va mai permite plata acestor saci. E o chestiune pe care am reclamat-o încă de la început şi care, pe mine personal, m-a deranjat foarte tare. Mulţi comercianţi mi-au zis nu doar că trebuie să îşi cumpere sacii, dar mai sunt şi foarte scumpi în raport cu alţi saci din comerţ, asta pe de o parte, sacii şi sigiliile", a spus Fechet.

Cu privire la preţul echipamentului de colectare a ambalajelor, cel mai mic fiind de 15.000 de euro, ministrul a afirmat că trebuie găsită rapid o schemă de ajutor de stat.

"Pe de altă parte, ştiu că cel mai ieftin echipament de acest tip costă 15.000 de euro. O sumă care nu este deloc mică şi tocmai din acest motiv eu cred că pentru micii comercianţi va trebui să identificăm rapid o schemă de ajutor de stat care în limita pragului de minimis să poată să susţină o parte din costul acestor echipamente. În acelaşi timp am discutat şi cu RetuRO, cu această companie care astăzi administrează Sistemul de Garanţie-Returnare, în legătură cu posibilitatea ca ei înşişi să achiziţioneze şi să instaleze o parte din echipamente. Fără îndoială, pe termen lung soluţia este colectarea automată în cât mai multe puncte de colectare", a declarat ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, echipamentele respective trebuie să fie cât mai aproape de magazine, fiind astfel respectat principiul accesibilităţii.

"Vom discuta astăzi, la minister, dacă vom implica şi primăriile sau nu. Opinia mea este că aceste aparate trebuie să fie cât mai aproape de punctul de colectare. Dacă ne facem cumpărăturile la magazin, să putem să înapoia ambalajul tot la acel magazin, pentru că de multe ori, la ţară mai ales, primăria poate fi la kilometri distanţă de magazinele din fiecare sat şi atunci cred că principiul accesibilităţii trebuie respectat, mai ales că vorbim de oameni de multe ori în vârstă, care nu au posibilitatea de a se deplasa kilometri întregi", a mai spus Fechet.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a participat la inaugurarea primului echipament de colectare a ambalajelor SGR instalat în Mamaia Nord, parte a proiectului "EcoWave: revoluţia reciclării pe plajă", realizat de Asociaţia Planeta Verde în parteneriat cu ministerul şi Grupul FEPRA.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri