Factura la electricitate pentru populatia cu venituri mici ar trebui subventionata de clientii casnici care au un consum mai mare si venituri mai ridicate, nu de catre furnizori, au declarat pentru NewsIn, reprezentantii Enel Romania.
"Din experienta si cunostintele noastre privind astfel de sisteme implementate in statele Uniunii Europene pentru a sprijini clientii cu venituri reduse, mecanismul utilizat implica o subventionare a tarifelor de catre clientii rezidentiali care au un consum mai mare sau venituri mai ridicate", au mentionat reprezentantii Enel Romania.

Totodata, in sistemele europene de sprijinire a clientilor cu venituri mici, furnizorii de energie nu contribuie la subventionarea tarifelor aplicate acestei categorii defavorizate. "In acest caz, autoritatea de reglementare stabileste cota subventiei si criteriile de eligibilitate pentru clientii sociali, iar furnizorul de energie nu suporta niciun fel de costuri", spun reprezentantii companiei.

Reprezentantii Enel Romania au mai aratat ca, in prezent, in Italia se ia in considerare introducerea unui asemenea sistem, bazat pe subventionarea tarifelor clientilor defavorizati de catre alte categorii de consumatori, si nu de catre furnizorii de energie.

Directorul de dezvoltare al CEZ Romania, Doru Voicu, a declarat pentru NewsIn ca fondul de ajutoare la plata energiei electrice pentru populatia cu venituri reduse trebuie sustinut de bugetul de stat, iar companiile ar putea participa fie benevol, fie prin recunoasterea acestor costuri de catre ANRE. "Suntem gata sa participam la discutii despre crearea unui astfel de fond (n.red. pentru plata ajutoarelor directe la electricitate)", a mai spus Voicu, precizand ca trebuie stabilite intai conditiile de participare la acest fond.

Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca intentioneaza sa infiinteze un fond social, similar cu cel pentru factura la gaze, din care sa poata fi acordate ajutoare directe pentru populatia care nu isi permite plata facturii la electricitate, fond care ar putea fi operational in acest an, a declarat, in urma cu o saptamana, pentru NewsIn, vicepresedintele autoritatii, Nicolae Opris.

"Infiintarea acestui fond pentru ajutoarele directe la electricitate este cea mai benefica solutie, intrucat, daca mizam doar pe buget, am putea intarzia foarte mult procesul de acordare a ajutoarelor. Vom face lobby pentru a convinge autoritatile, dar cel mai important este sa gasim si o forma de resurse pentru acest fond", a precizat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, pana la intrarea in vigoare a actului normativ privind ajutoarele directe, va ramane in vigoare tariful social. Opris a adaugat ca este foarte posibil ca plafonul stabilit pentru acordarea de ajutoare sa ramana acelasi ca la tariful social, adica venitul minim.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri