Economisirea energiei nu trebuie să fie dificilă sau costisitoare. De fapt, există multe modalități la îndemână prin care poți economisi energie în casa ta fără să cheltuiești o avere.

Dincolo de plafonarea energiei electrice de care beneficiază majoritatea persoanelor și care ajută la scăderea costurilor, există modalități prin care să reduci consumul de energie și să îmbunătățești eficiența energetică a casei tale. Iată care sunt acestea:

Verifică sistemul de climatizare

Una dintre cele mai bune modalități de a economisi energie în casa ta este să faci periodic revizia sistemului de încălzire și de aer condiționat. Un profesionist în servicii de aer condiționat și încălzire poate verifica eventualele scurgeri sau curenți de aer și se poate asigura că sistemul tău funcționează eficient. Această măsură simplă te poate ajuta să economisești o sumă considerabilă de bani pe termen lung la facturile tale de energie. De cele mai multe ori, e nevoie doar de reparații minore, dar, dacă sistemul este vechi, ideal ar fi să investești într-unul mai nou și mai eficient din punct de vedere energetic.

Investește într-un termostat programabil

Aceasta este o altă modalitate excelentă de a economisi energie și bani. Un termostat programabil îți permite să setezi diferite temperaturi pentru anumite momente ale zilei și poate fi setat să funcționeze doar dacă temperatura atinge un anumit prag. Multe pot fi controlate de la distanță. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să risipești energie încălzind sau răcind locuința când nu este nimeni acasă sau când temperatura este încă optimă. De asemenea, îl poți seta la o temperatură mai scăzută noaptea sau când ești plecat în vacanță, ceea ce te va ajuta să economisești și mai mulți bani.

Deconectează dispozitivele electrice pe care nu le folosești

Obișnuiești să lași în priză diverse dispozitive, deși nu le folosești? Fie că sunt încărcătoare de telefon, laptopuri, veioze sau doar televizorul, ele consumă multă energie dacă rămân permanent conectate, iar factura lunară crește. Așadar, dacă vrei să economisești energie fără eforturi, deconectează de la priză toate dispozitivele pe care nu le folosești. De asemenea, dacă ai aparate electrocasnice pe care le folosești doar ocazional, este mai bine să le conectezi doar atunci când ai nevoie și să le deconectezi din nou când termini. Astfel, vei observa la o simplă citire index contor electric că ai consumat mai puțină energie decât în luna precedentă.

Ține cont de clasele energetice ale electrocasnicelor

Atunci când vine timpul să înlocuiești un aparat vechi, asigură-te că faci alegi unul care are o clasă ridicată de eficiență energetică. Orientează-te către aparatele care se încadrează în clasele superioare de eficiență energetică, în special A și A+, deoarece acestea consumă mai puțin curent electric. Poți căuta, de asemenea, aparate care economisesc energie, cum ar fi mașinile de spălat cu ciclurile rapide de spălare sau moduri eco.

Izolează casa

Una dintre cele mai bune modalități de a economisi energie în casa ta este să te asiguri că este bine izolată. Acest lucru va ajuta la menținerea căldurii în timpul iernii și a aerului răcoros în timpul verii. De asemenea, poți economisi energie etanșând orice crăpături sau goluri din jurul ferestrelor și ușilor. Eventual, poți cumpăra un material special de etanșare sau silicon de la magazinul de bricolaj sau poți folosi benzi de etanșare pentru a acoperi orice goluri. Astfel, temperatura din interior va rămâne în echilibru pentru ca tu să te bucuri de confort pe tot parcursul anului.

Umple mașina de spălat vase

Una dintre cele mai mari risipe de apă este să pornești mașina de spălat vase când nu este plină. Dacă ai doar câteva vase, este mai bine să le speli cu mâna. Dar dacă ai multe vase, asigură-te că umpli mașina de spălat vase înainte de a o porni. Și nu vei economisi doar apă: cercetările au arătat că spălarea unei cantități mari de vase este de fapt mai eficientă din punct de vedere energetic în mașina de spălat vase decât cu mâna.

Urmând aceste sfaturi, facturile tale se vor reduce și tu vei contribui automat la un mediu înconjurător mult mai prietenos, reducând nivelul de poluare.

Sursa foto: Freepik

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri