Rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,9% în cazul celor de sex feminin, conform Agerpres.

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a urcat, în luna aprilie a acestui an, la 5,3%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna martie 2024, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate joi.

Şomajul în rândul tinerilor din categoria de vârstă 15-24 ani s-a menţinut la un nivel ridicat, de 20,5%, însă a fost în scădere faţă de luna martie, când s-a cifrat la 22,1%.

Numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani estimat pentru luna aprilie a fost de 443.600 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (440.200 persoane) şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (442.200 persoane).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna aprilie 2024 (3,8% în cazul femeilor şi 4,4% al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 74,7% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna aprilie 2024.

Româncele câștigă cu 200 de lei mai mult decât bărbații, dar sunt absente în luarea deciziilor

Salariul mediu al femeilor din România este mai mare cu 200 de lei față de cel al bărbaților, conform unor date analizate de Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor. Cu toate că stăm mult mai bine decât alte țări la acest aspect, din punctul de vedere al reprezentării politice, femeile sunt aproape absente în luarea deciziilor la nivel de țară: ne clasăm sub țările africane în ceea ce privește „vocea femeilor” în guvern. Nici în sistemul bancar nu stăm cu mult mai bine, cu toate că avem mai multe femei în bănci, majoritatea pozițiilor de conducere sunt ocupate tot de bărbați.

Salariul mediu al unei femei din România este de 6.026 de lei, mai mare cu 200 de lei decât cel al bărbaților, care este de 5.804 de lei. Aceste cifre confirmă că țara noastră se clasează foarte bine la diferențele de remunerare dintre genuri, constată Gabriela Folcuț, citând datele raportului Global Gender Gap Report 2023 emis de Forumul Economic Mondial. Salariile bune ale femeilor din România sunt una dintre puținele moșteniri pozitive ale comunismului din țara noastră, consideră sociologul Gelu Duminică.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri