„Anul acesta și anul viitor vor fi foarte interesanți. Din perspectiva noastră, 50% dintre producătorii de panouri fotovoltaice la nivel global vor dispărea sau vor fi cumpărați de giganți. Din punctul de vedere al companiei pe care o reprezint suntem foarte liniștiți pentru că stăm pe numerar foarte mult și atunci vom rezista, dar să vedem ce se intâmplă cu ceilalți”, precizează Mirel Jarnea, Business Development Manager SEE - LONGi Solar, unul dintre cei mai mari producători de panouri fotovoltaice la nivel global, prezent în cadrul evenimentului "Energy Revolution, România în tranziție energetică: tensiune și rezistență", organizat de wall-street.ro.

Reprezentantul Longi Solar crede că piața energiei s-a maturizat, echipamentul fiind la un minim istoric de preț, foarte accesibil din punct de vedere al livrărilor, așadar, din punctul său de vedere nu mai există opreliști în ce privește construcțiile.

Acesta explică faptul că prețurile panourilor fotovoltaice sunt la un minim istoric și nu mai au unde să scadă.

„Prețurile panourilor fotovoltaice sunt undeva la costul de producție. Se întâmplă acest lucru deoarece China, principalul producător de panouri, a mizat pe o cantitate foarte mare de export care nu s-a întâmplat(...) Problema nu sunt marii jucători din top 5-10, care au 80% din piață, ci ceilalți, micii producători care trebuie cumva să se bată pe o tehnologie mai veche și atunci se bat pe un preț foarte scăzut”, explică Mirel Jarnea.

De asemenea, acesta a mai afirmat că, uitându-se prin comparație în Uniunea Europeană, România este o țară extrem de apetisantă pentru toți investitorii în energie regenerabilă.

Acesta, de altfel, adaugă Mirel Jarnea, este și motivul pentru care majoritatea investitorilor de calibru mare, cum ar fi parcurile fotovoltaice sau parcurile eoliene de 100+ MW, sunt fonduri de investiții din afară.

Totodată, specialistul mai spune că scăderea prețului energiei poate deveni un atu al României pentru a atrage mari consumatori, problema țării noastre fiind, din punctul său de vedere, tocmai aceasta, faptul că nu are mari consumatori.

Pe de altă parte, mai explică acesta, marii consumatori nu vor veni în România decât dacă vor avea o schemă de suport, iar asta se poate face, din punctul său de vedere, în mai multe feluri, cum ar fi prin compensări.

În momentul în care faci un studiu de caz pentru a aduce o fabrică în România, unul dintre primele elemente este prețul energiei, iar până astăzi România nu a fost accesibilă din punct de vedere al prețului energiei pentru un mare producător, deoarece un mare producător care consumă bandă 24 de ore din 24 are nevoie de o siguranță a prețului și de un preț scăzut.

Mirel Jarnea, Business Development Manager SEE - Longi Solar

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri