Obiectivele PNIESC pot fi atinse numai cu pregătirea și adaptarea rețelelor de distribuție a energiei electrice. O analiză ACUE estimează că necesarul de investiții pentru perioada 2020-2030 este de 15,6 mld euro. Din aceștia, circa 9 mld. euro sunt bani suplimentari care trebuie atrași în plus față de ce au deja planificat operatori de distribuție din fonduri proprii și din fondurile europene atrase pentru perioada următoare, precizează Cristina Păun, director adjunct ACUE, prezentă în cadrul evenimentului Energy R/Evolution, oraganizat de wall-street.ro.

„Pe lângă legea energiei, observăm în ultima vreme că se intervine asupra activității de distribuție și prin legi speciale și aici aș aminti acest experiment pe care îl vedem acum, cu racordarea gratuită a anumitor operatori economici. O astfel de măsură are un impact puternic asupra felului în care operatorii de distribuție își stabilesc prioritățile și planul de dezvoltare a rețelelor”, precizează Cristina Păun, director adjunct ACUE.

Prin urmare, adaugă specialista, este important să stabilim exact în ce măsură ne concentrăm pe investițiile în atingerea țintelor sau alocăm resurse pentru astfel de măsuri de racordare gratuită a anumitor operatori economici.

Pe de altă parte, spune aceasta, dacă ne uităm la finanțare, obiectivele vor fi atinse numai cu pregătirea rețelelor de distribuție, iar necesarul de investiții, din estimările ACUE, se triplează față de nivelul de investiții care au existat până acum.

Mai concret, arată Cristina Păun, e nevoie de aproximativ 15,6 miliarde de investit în rețele până în 2030.

„Sectorul de distribuție este în competiție cu alte sectoare și trebuie să fie suficient de atractiv pentru a atrage aceste fonduri suplimentare private. Acest lucru se poate face printr-un cadru de reglementare stimulativ și o remunerare adecvată a capitalului pentru investiții”, precizează Cristina Păun.

Totodată, mai spune reprezentata ACUE, este foarte important ca aceste investiții private să fie stimulate prin recunoașterea costurilor și asigurarea unui grad de remunerare adecvat.

Cristina Păun punctează de asemenea explicând că consumatorii au nevoie în continuare de o rețea stabilă, de un serviciu de distribuție calitativ, de o rețea rezilientă, dar și de investiții.

Consumatorii, ca și prosumatorii, încep să aibă un rol activ în sistemul energetic. Pe lângă nevoile pe care le cunoașteam până acum, aceștia încep să aibă alte tipuri de consumatori, cum sunt pompele de căldură, consumatori mai mari în zonele rezidențiale, sau cum sunt mașinile electrice.

Cristina Păun - ACUE



Reprezentanta ACUE aduce în discuție rolul prosumatorului, vorbind și despre autoconsum.

„Sunt mai multe soluții prin care putem să aliniem cumva vârful de producție din timpul zilei, că atunci produc prosumatorii, cu golul de consum din timpul zilei în zona rezidențială când prosumatorii nu consumă atât de mult(...) Vorbim de digitalizare, sunt soluțiile de digitalizare în interiorul gospodăriilor prin care prosumatorul își poate dirija consumul pe timpul zilei, în momentul în care și produce. Poate porni anumiți consumatori din casă pentru a consum energia produsă sau să investească în baterii de stocare, astfel încât să mute producția din timpul zilei cât mai aproape de momentul de consum”, adaugă reprezentanta ACUE.

Sursa foto: Udrescu Ovidiu

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri