27 Iunie 2023

FMI confirmă că actuala inflație este cauzată, în principal, de creșterea profiturilor companiilor



Creșterea profiturilor marilor companii este reponsabilă pentru aproape jumătate din inflația care a afectat Europa în ultima perioadă, arată un recent raport al economiștilor Fondului Monetar Internațional.

”Nivelul crescut al inflației de până acum a reflectat profiturile mai mari și creșterea costurilor importurilor. Profiturile sunt responsabile de 45% din creșterea prețurilor de la începutul anului 2022”, afirmă trei dintre cei mai prestigioși economiști ai Fondului Monetar Internațional, într-o analiză limitată totuși la zona euro. AICI poți citi studiul integral.

Practic, economiștii au analizat inflația descompunând-o în patru factori: costurile cu forța de muncă, costurile importurilor, taxe și impozite și profituri. Acești factori au avut ponderi diferite de-a lungul timpului: de pildă, în pandemie, costurile cu forța de muncă au avut efect inflaționist, în vreme ce profiturile companiilor au tras inflația în jos. Însă, din 2021, profiturile companiilor au început să fie un motor tot mai important al inflației, la ora actuală ajungând să reprezinte aproape 50% din creșterea prețurilor.

Nu toate companiile sunt la fel de responsabile de creșterea inflației, spun specialiștii Fondului. Sectorul comerțului, al turismului, al alimentației, mineritul și utilitățile publice au avut cea mai mare contribuție la inflație; în schimb, industria a reprezentat doar o zecime.

Deși companiile le-au pasat consumatorilor creșterile de costuri, economiștii FMI atrag atenția asupra faptului că acest lucru nu înseamnă neapărat și că și-au crescut profitabilitatea. Dar ”afacerile au fost mai bine protejate decât angajații de șocul scumpirilor. Profiturile, ajustat la inflație, au fost cu circa 1% peste nivelurile dinaintea pandemiei în primul trimestru al acestui an, în vreme ce câștigurile salariale, tot ajustat, au fost cu 2% sub tendință”.

Ca urmare, dacă salariile vor crește, marja de profit a companiilor va trebui să scadă, afirmă specialiștii Fondului.

Totuși, experții FMI nu confirmă efectiv existența ”greedflației” – teoria care susține că lăcomia companiilor este principalul motor al inflației. Ei înclină mai degrabă spre abordări cum sunt cele ale lui Andrew Glover și Jonathan Haskel, care nu neagă că inflația ar fi generată în principal de creșterea marjei de profit a companiilor, dar o pun pe seama unor alți factori decât lăcomia. De pildă, Glover afirmă că firmele își cresc markup-ul în prezent pentru că se așteaptă la scumpiri și mai mari în viitor, astfel că încearcă să le atenueze impactul.



Citeste si