28 Mai 2007

CEDO cere statului sa-si prezinte cazul in dosarul Oil Terminal deschis de Broadhurst

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), a invitat guvernul Romaniei sa lamureasca amiabil pana la 30 iulie plangerea fondului de investitii Broadhurst Investments care cere despagubiri de peste 10 milioane dolari in dosarul Oil Terminal, a declarat Dan Barbulescu, reprezentant al fondului.

La vremea depunerii dosarului la CEDO, fondul de investitii Broadhurst Investments, actionar minoritar al Oil Terminal, a cerut daune de 4,5 milioane dolari de la statul roman intr-un proces deschis pentru prejudiciile suferite in urma transferului unor active.

"Este o prima evaluare care dateaza de mai mult timp, dar decizia finala va tine cont de o aducere la zi a prejudiciilor, pe care noi le evaluam in jurul sumei de zece milioane dolari. Nu numai noi, ci toti actionarii minoritari avem dreptul la despagubiri", a spus Barbulescu, citat de NewsIn.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), a invitat guvernul Romaniei sa isi prezinte observatiile pana la 30 iulie. Broadhurst Investments a depus plangere la CEDO in data de 16 octombrie 2003. Plangerea viza o ordonanta a guvernului din ianuarie 2001, prin care erau reglementate situatia juridica a rezervoarelor, conducetelor de transport al titeiului si al produselor petroliere, precum si a celolalte instalatii si echipamente aferente activitatii companiei constantene. Totodata, Broadhurst Investments a contestat si decizia adunarii generale a Oil Terminal din iulie 2001, prin care au fost reevaluate activele companiei care fusesera trecute in proprietatea statului.

Compania Oil Terminal Constanta, listata la Bursa de Valori Bucuresti, a afisat pe primul trimestru din 2007 un profit net de 546.700 lei, de circa zece ori mai mic fata de intervalul similar din 2006, pe fondul scaderii veniturilor din exploatare. in primele trei luni din 2006, Oil Terminal a obtinut un profit net de 5,31 milioane lei.

In perioada ianuarie-martie 2007, veniturile din exploatare ale companiei au fost de 29,33 milioane lei (8,74 milioane euro), cu 17,3% sub cele din perioada echivalenta a anului trecut, cand veniturile din exploatare au fost de 35,47 milioane lei. in primul trimestru din acest an, cifra de afaceri a companiei a fost de 29,24 milioane lei, cu 17,3% mai mica decat in intervalul similar din 2006, cand afacerile companiei au fost de 35,38 milioane lei.

Actiunile Oil Terminal se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul OIL. Capitalizarea companiei este de 263,25 milioane lei, aferenta cotatiei de 0,452 lei, stabilita in sedinta de miercuri.Principalul actionar este statul roman prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, cu 59,62% din capital.



Citeste si