România nu este o ţară săracă, ci una cu o populaţie bine pregătită şi dinamică, însă acest potenţial trebuie mai bine pus în valoare în dezvoltarea ţării, a afirmat Nicolas Schmit, comisarul european pentru Muncă şi Drepturi Sociale pentru Agerpres.ro.

El a subliniat că România are acum posibilitatea de a-şi dezvolta adevăratul potenţial la nivel economic şi social, cu ajutorul miliardelor de euro care vin de la Uniunea Europeană prin Programul de Redresare şi Rezilienţă, conform Agerpres.ro.

În faţa scumpirilor din ultima perioadă la energie şi alimente, cele mai bune măsuri sunt sprijinirea consumatorilor vulnerabili şi aplicarea unor măsuri de creştere a eficienţei energetice, spune comisarul. El nu crede că poate exista o definiţie unică a consumatorilor vulnerabili la nivel european, din cauza diferenţelor mari dintre ţări. Din acelaşi motiv nu poate exista nici sistemul unic de pensii.

În ceea ce priveşte criza refugiaţilor din Ucraina, Comisia Europeană se află în proces de activare a Mecanismului de Protecţie Temporară, iar statele membre care primesc refugiaţi vor fi ajutate cu bani europeni, menţionează el.

AGERPRES: Cum a fost vizita în România şi care sunt concluziile principale după discuţiile cu autorităţile române?
Nicolas Schmit: Vizita în România a fost foarte fructuoasă, foarte interesantă. Am avut discuţii foarte interesante cu Guvernul, dar şi cu ONG-uri şi cu partenerii sociali. Personal am învăţat foarte mult.

De asemenea, am profitat de oportunitate pentru a explica priorităţile actuale în termeni de politici europene, dată fiind criza cu care ne confruntăm acum cu Ucraina, dar şi cu dificultăţile în domenii precum preţurile la energie, preţurile la alimente şi situaţia economică generală cu care ne confruntăm.

AGERPRES: Şi care sunt concluziile? Cum putem ajuta oamenii să facă faţă scumpirilor din această perioadă?
Nicolas Schmit: Există abordări diferite. Abordarea pe termen scurt este aceea că, dacă avem posibilitatea, să sprijinim acele gospodării aflate într-o situaţie dificilă să îşi plătească facturile la energie. Asta este ceea ce a propus Comisia Europeană. Ştiu că uneori, în contextul naţional, asta nu este uşor de făcut, să sprijini.

În ceea ce priveşte perspectiva pe termen lung, am devenit mai autonomi în ceea ce priveşte producţia de energie. Apropo, asta este situaţia în cazul României, unde aveţi un nivel ridicat al producţiei naţionale de energie. Acest lucru ar trebui să se întâmple la nivelul întregii Uniuni Europene, unde Europa trebuie să fie mai puţin dependentă prin producţia proprie, energii regenerabile şi, de asemenea, ştiu că aveţi rezerve de gaze care sunt încă considerate drept surse de tranziţie pentru următorii 20 de ani. Acestea sunt modalităţile pe termen scurt şi lung.

AGERPRES: Deci suntem un exemplu bun?
Nicolas Schmit: Cred că sunteţi norocoşi pentru că sunteţi o ţară cu o mare autonomie în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie, ceea ce nu este cazul pentru restul ţărilor membre UE. Chiar şi marile state membre UE sunt foarte dependente, în special de gazele naturale ruseşti, şi asta este acum o mare problemă.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri