20 Aprilie 2007

Basescu suspendat. Ce se va intampla cu economia?



Instabilitatea politica din Romania nu a afectat investitiile straine pana in prezent, insa influentele asupra economiei se vor manifesta pe termen mediu, declara analistii economici.

Demisia presedintelui Traian Basescu ar atrage dupa sine un risc major pentru deficitul fiscal, ar mari volatilitatea cursului euro/leu si randamentele titlurilor de stat, intr-o economie care da deja semne de supraincalzire, a declarat, pentru NewsIn, Florin Citu, economist sef al ING Bank Romania.

"Daca presedintele Basescu demisioneaza, acest lucru va insemna un risc major si o intarziere", spune Florin Citu.

"Efectele imediate ale intamplarii de azi se vor concretiza in cresterea volatilitatii euro/leu, cu o tendinta puternica de apreciere a euro si lipsa interesului pentru titlurile de stat cu maturitate pe trei ani, cel putin la pretul dorit de emitenti", a mai spus Citu.

Intarzierea, a observat Citu, se va datora campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, care ar putea dura trei luni. "Istoria ne arata ca in timpul acestor campanii nu se face nimic, insa se cheltuiesc foarte multi bani. Acesta este un comportament foarte riscant pentru o economie care da din ce in ce mai multe semne de supraincalzire", a avertizat Citu.

In ceea ce priveste implicatiile pentru investitii, o eventuala demisie ar declansa procedura pentru alegerea unui nou presedinte in urmatoarele trei luni. "Ca urmare, ne asteptam ca volatilitatea euro/leu si randamentele pentru titlurile de stat pe termen mediu si lung sa creasca", a mai spus Florin Citu.

De asemenea, economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, este de parere ca investitorii straini urmaresc ceea ce se intampla pe scena politica din tara noastra, dar deocamdata nu iau decizii, ci sunt in asteptare. "Investitorii straini au o abordare pe termen mediu si mizeaza pe convergenta Romaniei si a economiei romanesti la economia europeana, fapt ce explica de ce nu avem reactii pripite si imediate pe piata valutara", a declarat Craciun pentru The Money Channel. El a mai spus ca unii investitori straini vor sa fie informati in mod frecvent, in timp ce altii prefera sa astepte rezultatul final si apoi sa ia o decizie.

"Nu cred ca vom vedea modificari majore nici pe piata valutara. De dimineata am remarcat un palier extrem de rezistent la 3,34 lei/euro. Nu excludem, insa, depasirea acestui palier. Oricum, impactul va fi mai mult pe termen mediu decat pe termen foarte scurt", a spus directorul executiv al trezoreriei Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, la The Money Channel.

Piata de capital va reactiona la suspendarea presedinteului

Impactul suspendarii presedintelui Traian Basescu asupra Bursei de Valori Bucuresti va fi limitat in timp, insa investitorii ar putea actiona prudent si ar putea amana decizii investitionale majore pana la clarificarea situatiei, au declarat pentru NewsIn, analistii pietei de capital.

Piata de capital va reactiona la suspendarea presedinteului votata joi de Parlamentul Romaniei, dar nu va avea o influenta covarsitoare, nu este sfarsitul lumii, a declarat Razvan Pasol, directorul casei de brokeraj Intercaptial Invest.

"Bursa are nevoie de stabilitate politica, financiara, fiscala, de care nu a avut parte in ultima perioada, dar impactul suspendarii presedintelui va avea efect pe termen foarte scurt. Cel mai probabil, marii investitori vor amana deciziile investitionale pana la clarificarea situatiei", a declarat Pasol.

"Conflictul dintre presedinte si Parlament nu este o noutate pentru investitorii, de aceea nu cred ca poate influenta piata de capital, mai ales ca nu are legatura cu climatul economic din tara", a declarat Rares Nilas, presdintele casei de brokeraj BT Securities.

Suspendarea a depreciat leul cu aproape un ban fata de euro

Leul s-a depreciat joi fata de euro la 3,3370 lei/euro, de la 3,3298 lei/euro cat era in ziua precedenta, din cauza instabilitatii politice provocate suspendarea presedintelui Romaniei, a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.

Piata valutara interbancara s-a deschis joi la 3,3320-3,3340 lei/euro, iar apoi euro a urcat la 3,3380 lei. Ulterior, leul a recuperat o parte din terenul pierdut, pana la 3,3350-3,3370 lei/euro.

"Tendinta de apreciere a leului s-a oprit tocmai din cauza situatiei politice, iar acum piata asteapta decizia cu privire la suspendarea presedintelui. Orice instabilitate politica duce la o reticenta a investitorilor straini si chiar locali, iar azi s-a vazut acest lucru pentru ca apetitul investitorilor pentru cumpararea de valuta a crescut cu scopul de a se proteja de miscari viitoare ale pietei", a spus Birle. Deprecierea leului nu a fost foarte mare dar jucatorii din piata si-au schimbat perceptia asupra pietei.

"Deprecierea usoara a leului poate fi pusa si pe seama nivelului mic al dobanzilor la depozitele pe termen scurt din piata interbancara, dar cred ca problema politica poate fi considerata, totusi, raspunzatoare", a mai spus Birle.



Citeste si