Conditiile de accesare a fondurilor structurale europene pentru perioada 2007-2013 au fost relaxate fata de perioada 2004-2006 din cauza capacitatii reduse de absorbtie a fondurilor in statele admise recent in Uniunea Europeana, se arata intr-un studiu The Economist Intelligence Unit
Domeniul IT&C din Romania ar putea primi fonduri structurale in valoare de 380 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, a declarat marti ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, prezent la conferinta de presa organizata de Intel si Microsoft. Fondurile structurale de care pot beneficia statele nou venite in perioada 2007-2013 depasesc 175 de miliarde de euro, ceea ce inseamna, in medie, aproape 2.000 de euro pe cap de locuitor.

Strategia europeana de finantare structurala pentru 2007-2013 acorda o importanta sporita domeniilor cu potential de a dezvolta inovatia, competitivitatea si cresterea economica. Uniunea Europeana acorda prioritate proiectelor din domeniul IT&C. Fondurile disponibile pentru sprijinirea proiectelor din acest domeniu ar putea depasi 30 de miliarde de euro. "Sumele finale sunt in curs de negociere. Lipsa unui cadru standardizat, care sa gestioneze alocarea fondurilor, ingreuneaza stabilirea unei cifre clare", a afirmat potrivti NewsIn, Matthew Shinkman.

Membri ai Comisiei Europene intervievati de catre autorul studiului, Matthew Shinkman, au declarat ca acordarea fondurilor intampina dificultati din cauza metodelor ineficiente prin care statele membre ale Uniunii au organizat acordarea fondurilor pana in prezent. O alta cauza o reprezinta lipsa de informare in randul companiilor mici si mijlocii, care ar putea beneficia de sprijin comunitar.

Regulile privind accesarea fondurilor europene au suferit mai multe modificari, in speranta ca schimbarile vor avea ca rezultat cheltuirea unor fonduri mult mai semnificative. Printre modificari se numara cresterea nivelului subventiilor individuale, precum si eliminarea prevederii privind alocarea anuala a cheltuielilor, se arata in studiul realizat de The Economist Intelligence Unit, la cererea companiilor Intel si Microsoft.

Spre deosebire de perioada 2004-2006, cand subventiile din fondurile europene necheltuite intr-un interval de doi ani erau pierdute, fondurile pentru 2007-2013 se aloca pentru intreaga perioada, ceea ce confera statelor mai multa flexibilitate in investirea fondurilor.

Studiul "Plugging in: EU funds and technology in the Eu's new member states" (Conectare: Fonduri UE si tehnologie in noile state membre ale Uniunii) a fost realizat de Matthew Shinkman, manager in cadrul The Economist Intelligence Unit. The Economist Intelligence unit este o companie de analiza de piata, asociata revistei The Economist.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri