Românii au început deja să facă cozi pentru a-și plăti taxele la stat în acest an, însă 2021 ar putea să le aducă o surpriză neplăcută celor care se grăbesc: contribuabilii care trebuie să depună Declarația Unică, adică cei care care au alte venituri în afară de salariu, precum cele din chirii sau drepturi de proprietate intelectuală, ar putea să își complice viața și să nu mai primească reduceri dacă își plătesc taxele prea devreme.

Ce reduceri primești pentru plata anticipată a impozitelor locale?

În cazul în care plătiți cu anticipație impozitele locale (precum cele pe teren) pentru întregul an, veți primi o bonificație de cel mult 10%. Nivelul exact al reducerii este stabilit de autoritățile locale, însă legea prevede clar că cifra nu poate depăși nivelul de 10 procente.

Pentru a beneficia de această reducere, impozitul pe întregul an trebuie plătit până la data de 31 martie.

Pentru plata cu anticipație a impozitului/taxei pe teren, datorat/e pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificație de până la 10% inclusiv, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Cel mai simplu mod de a plăti taxele locale, fără a mai sta la cozi, este prin intermediul platformei ghiseul.ro. Alte opțiuni sunt stațiile de plată Selfpay, unitățile bancare CEC, Poșta Română sau la Direcția Taxe și Impozite de care aparțineți.

Dacă trimiteți prea devreme Declarația Unică 2021, nu veți avea inițial nicio reducere de impozite

O situație specială are loc anul acesta în cazul contribuabililor care completează și depun mai devreme (până la 25 mai) Declarația Unică pentru a primi o bonificație. Mai exact, din cauză că legea de stabilire și aplicare a bonificațiilor nu există, cine depune anticipat Declarația nu primește momentan nicio reducere de impozit. Pentru a primi reducerea, se presupune că, probabil, cei care au plătit anticipat taxele, vor fi nevoiți să depună ulterior o declarație rectificativă pentru a primi reducerile.

Începând cu acest an, conform OUG 69/2020, contribuabilii vor beneficia de bonificații de maximum 10% din valoarea impozitului anual pe venit și a altor contribuții anuale.

“Detaliile cu privire la nivelul bonificației, condițiile care trebuie îndeplinite și procedura de acordare vor fi publicate în termen de 60 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a legii anuale a bugetului de stat prin care se stabilește acordarea bonificațiilor, printre altele (prevede Legea 296/2020). Așteptăm așadar legea bugetului de stat pentru anul 2021”, explică Radu Derscariu, director, și Simona Bădoiu, manager, global employer services, Deloitte România

Pentru a ușura sarcina contribuabililor și a administrației fiscale și a spori gradul de încasare la buget din taxele aferente veniturilor prevăzute în declarația unică, este esențial ca termenul limită să se mențină, sistemul de bonificații să fie clar și ușor de aplicat, iar documentele și informațiile necesare să fie puse la dispoziția contribuabililor cât mai din timp, preferabil cât mai aproape de începutul anului fiscal, pentru a se evita depunerea pe ultima sută de metri, mai spun specialiștii Deloitte.

Aceștia anticipează că puțini contribuabili vor depune declarația unică și vor plăti taxele datorate la bugetul de stat înaintea publicării informațiilor cu privire la bonificațiile acordate anul acesta, luând în calcul complicațiile apărute anii anteriori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri