15 Martie 2007

Firmele americane asteapta privatizarile din domeniul energetic

Companiile din Statele Unite ale Americii au investit anul trecut in Romania 834 milioane dolari si sunt interesate in mod deosebit de investitii suplimentare in sectorul infrastructurii si al energiei, unde asteapta privatizarile, a spus secretarul adjunct pentru comert al SUA, Paul Dyck, citat de NewsIn.

"Ele (n.r. companiile americane) asteapta cu mare interes sa inceapa licitatiile pentru cateva privatizari din domeniul energetic", a spus Dyck. Pentru firme americane precum Coca-Cola, Qualcomm, General Electric si Solectron, Romania reprezinta o piesa importanta in strategia lor, a spus reprezentantul Casei Albe intr-un comunicat transmis de ambasada SUA. "Credem ca aderarea Romaniei la UE va aduce mai multe asemenea companii in Romania".

Comertul dintre Romania si SUA a crescut spectaculos in ultimii cinci ani, a spus Dyck. "In aceasta perioada, exporturile Statelor Unite catre Romania au crescut de la 375 milioane dolari la 550 milioane dolari", se spune in comunicatul ambasadei SUA. Romania a importat mai ales masinarii, combustibili minerali, carne si echipament medical.

"In 2001, companiile romanesti trimiteau bunuri in valoare de 520 milioane dolari in Statele Unite. In 2006, aceasta valoare era de 1,1 miliarde dolari", se arata in comunicatul ambasadei. SUA au importat o gama larga de produse din Romania inclusiv masinarii, fier, textile, fertilizatorii si incaltaminte.

Atuurile Romaniei pentru dezvoltarea pietei includ costurile mici ale fortei de munca, pozitia geografica si potentialul uman.

Totusi, exista anumite carente in unele sectoare, semnalate de comunitatea afacerilor, spune Dyck. Astfel, Romania trebuie sa rezolve probleme in ceea ce priveste coruptia, raspandita la toate nivelele. Alte domenii ce necesita imbunatatiri sunt cel al proprietatii intelectuale si al justitiei. Un ultim domeniu ce trebuie reviziut este legat de transparenta decizionala a guvernului. Legile si reglementarile ar trebui sa existe si intr-un stadiu initial de proiect, astfel incat companiile sa aiba ocazia sa comenteze pe marginea respectivului proiect si sa isi aduca contributia.



Citeste si