26 Februarie 2007

Romania va investi 16 miliarde euro pana in 2018 in sectorul de apa

Romania este obligata sa investeasca 16 miliarde de euro pana in 2018 in sectorul de apa, din care 35% sunt fonduri europene, iar 65% vor proveni din bugetul de stat, cele locale, sectorul privat sau granturi, a declarat ministrul mediului, Sulfina Barbu.

"In acest an, lucram la estimarile cheltuielilor si investitiilor pe care va trebui sa le facem pe termen lung in sectorul de apa, dar stim sigur ca ne-am angajat sa investim 16 miliarde de euro pana in 2018. Din acest necesar de investitii, numai 35% sunt bani europeni, restul de 65% fiind cofinantarea noastra. Aceasta cofinantare va fi asigurata din bugetul de stat, de la bugetele locale, din sectorul privat si, cu siguranta, prin granturi de la Fondul Global de Mediu, spre exemplu", a spus Sulfina Barbu citata de NewsIn.

Ministrul mediului a explicat ca, la aceasta suma, se vor adauga alti bani pe care Romania trecuie sa ii investeasca in acest sector, pentru a-si putea respecta angajamentele fata de UE.

De asemenea, Sulfina Barbu a mentionat ca, in vederea reducerii poluarii pe Dunare, se deruleaza in acest moment un proiect pilot in judetul Calarasi, in valoare de 10 milioane de dolari. "Proiectul va fi extins la nivel national si presupune costuri evaluate de 50 de milioane de dolari, ceea ce reprezinta un exemplu clar de angajament din partea Guvernului", a mai spus ministrul.

Delegatiile ministeriale ale mediului din cele 16 state din bazinul hidrografic al Dunarii si din regiunea Marii Negre discuta, vineri, adoptarea Declaratiei privind Protectia Apelor, precum si implementarea directivei cadru pentru apa a UE, in cadrul reuniunii "Dunare-Marea Neagra. Catre un parteneriat durabil pentru gospodarirea integrata a apelor".

Sulfina Barbu a precizat ca principalul scop al acestei reuniuni este adoptarea unor masuri concrete in vederea reducerii poluarii in zona Dunarii si a Marii Negre. "Prin declaratia pe care adoptam astazi (vineri - n.r.), ne propunem instituirea unor masuri concrete pentru reducere poluarii in aceste zone, care sa duca la imbunatatirea calitatii apei. De asemenea, un accent foarte important este pus pe principiul solidaritatii si cooperarii intre cele 16 state din bazinul hidrografic al Dunarii si din regiunea Marii Negre", a mai spus ministrul.



Citeste si