Salariul minim pe tara pentru anul 2020 creste la nivel brut cu 150 de lei, iar la nivel net cu 83 de lei, a afirmat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, potrivit Agerpres.

"Rezultatul analizei realizate la nivelul Cancelariei prim-ministrului (...) a evidentiat o fundamentare a unui mecanism de majorare a salariului minim brut pe tara in acord cu angajamentul luat de Guvern (...), respectiv o majorare a salariului minim brut pe tara in baza unui mecanism care sa ia in considerare o serie de indicatori economici obiectivi, astfel incat puterea de cumparare a angajatilor romani sa creasca fara a afecta competitivitatea economiei romanesti si fara a afecta echilibrele macroeconomice. Prima concluzie a acestei analize este ca salariul minim brut pe tara pentru anul 2020 creste", a declarat Ionel Danca, marti, intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social.

El a spus ca majorarea salariului minim "la nivel brut este de 150 de lei, iar la nivel net - 83 de lei". Danca s-a referit si la elemente legate de impactul acestei masuri.

"O crestere a salariului minim brut pe tara cu 7,2% are un impact asupra consumului cu o crestere de 0,3%, iar la nivelul inflatiei un impact moderat de pana in 0,1%. Pe zona de impact bugetar, masura implica un impact total de 3 miliarde de lei, din care pe partea de venituri 3 miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli 1,8 miliarde de lei", a declarat Danca.

El a prezentat pe scurt si cele trei scenarii prezentate partenerilor de dialog social, privind salariul minim brut garantat in plata pentru anul 2020.

Scenariul de baza prevede majorarea salariului minim brut cu rata anuala a inflatiei in luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS si cu cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana angajata in anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce inseamna o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei, in timp ce la celelalte doua sunt instituite in plus o serie de mecanisme de corectie in functie de dinamica cresterii economice (riscurile macroeconomice) sau de rata somajului (dezechilibrele din piata muncii).

Intrebat daca exista posibilitatea ca salariul minim sa scada in cazul in care se va aplica scenariul 2 sau 3, Danca a precizat: "Nu exista aceasta posibilitate, potrivit jurisprudentei in vigoare, orice castig salarial, orice drept privind castigurile salariale aflate in plata nu pot fi afectate".

"In orice scenariu, in cazul in care este prognozata o deteriorare a mediului economic pentru perioada urmatoare, in cel mai nefericit caz salariile aflate in plata raman la nivelul respectiv", a adaugat el.

Danca a fost intrebat si ce se va intampla cu salariul minim pentru cei cu studii superioare si cei din constructii.

"In ceea ce priveste salariul minim din constructii, vorbim de un numar de contracte de aproximativ 316.000, este o prevedere asumata inclusiv in dialogul cu reprezentantii partenerilor sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi pastrat in vigoare, iar in ceea ce priveste nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare in momentul de fata hotararea de guvern nu va afecta in niciun fel aceasta categorie de salariati, respectiv ramane in plata nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmand ca, in timp, prin cresterea salariului minim brut pentru cei care in momentul de fata sunt sub nivelul celor cu studii superioare sa ajunga la acelasi nivel si sa existe un singur salariu minim brut", a precizat seful Cancelariei prim-ministrului.

Referitor la corelarea punctului de amenda cu salariul minim, Danca a spus: "Exista o corelatie intre salariul minim si punctul de amenda, din datele care ne-au fost furnizate de colegii de la Ministerul de Finante nu exista un impact semnificativ, nici pe partea de venituri bugetare, nici pe partea de, sa-i spunem, efecte in plata, sunt nesemnificative aceste efecte".

El a completat, intrebat daca odata cu majorarea salariului minim va creste si punctul de amenda: "Nu s-a luat nicio decizie in aceasta privinta, in sensul modificarii reglementarilor legale in vigoare".

Sursa foto: Image by Steve Buissinne from Pixabay

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri