29 Noiembrie 2006

Romania si Turcia vor sa isi dubleze schimburile comerciale pana in 2010

Schimburile comerciale dintre Romania si Turcia vor depasi 4,5 miliarde dolari in 2006, iar pentru 2010 se estimeaza valoarea de zece miliarde dolari, potrivit protocolului Comisiei Mixte de cooperare economica semnat ieri de ministrul economiei, Codrut seres, si omologul sau turc.

La finalul lucarilor Comisiei Mixte de cooperare economica intre cele doua tari, ministrul economiei si comertului, Codrut seres, si ministrul de stat pentru comert exterior din Turcia, Kursad Tuzmen, copresedintii comisiei, au semnat protocolul privind modalitatile de colaborare bilaterala pe anul 2007, in domenii de interes comun, precum industria, energia, agricultura, sistemul sanitar, transporturi, finante, banci, mediu, IMM, turism, munca, protectie sociala si tehnologie, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului (MEC), remis NewsIn.

Ministrul economiei, Codrut seres, si ministrul energiei si resurselor naturale din Turcia, Hilmi Guler, au subliniat necesitatea respectarii calendarului de derulare a proiectului Nabucco si a celui al cablului submarin de interconectare a sistemelor energetice din cele doua.

Totodata, cele doua delegatii au evaluat participarea reciproca la procesele de privatizare si investitii din cele doua tari. "A fost apreciata dinamica actuala a schimburilor comerciale bilaterale, preconizate sa depateasca, in cursul acestui an, 4,5 miliarde dolari, iar la orizontul anului 2010, sa atinga 10 miliarde de dolari", se arata in comunicat.

in domeniul cooperarii in sectorul energetic, partenerii de dialog au convenit asupra necesitatii respectarii calendarului de derulare a proiectului Nabucco si a celui al cablului submarin de transport si interconectare a sistemelor de energie electrica. De asemenea, partenerii turci au apreciat ca apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana reprezinta un impuls pentru dezvoltarea si diversificarea relatiilor bilaterale.



Citeste si