Criza de lichiditate inregistrata luna aceasta in piata interbancara a adus castiguri nesperate fondurilor de investitii romanesti, care au beneficiat de o crestere a dobanzilor la depozite inainte ca modificarea sa se vada si la ghiseele bancilor, in oferta adresata populatiei.

Dobanda ROBOR a explodat la sfarsitul lui septembrie si in prima parte a acestei luni, ajungand aproape sa se dubleze in acest interval de timp, pana la nivelul de 1,84%. De asemenea, inflatia anuala a urcat in septembrie la 1,8%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.

Avansul inflatiei a determinat si cresterea dobanzilor din piata monetara, alaturi de interventiile statului care a absorbit lichiditatea din piata. In septembrie, Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat mai mult decat avea de rambursat si a atras si sume mari de bani din conturile companiilor din subordine sub forma de dividende exceptionale.

“Sincopele de lichiditate din piata nu sunt percepute de clientul de retail al bancilor, deoarece acestea nu se traduc intr-o crestere imediata a dobanzilor oferite de banci la depozite. Bancile care au avut nevoie de lichiditate puteau sa mearga in piata interbancara, la BNR pentru a face repo, sau puteau merge catre investitorii institutionali, precum fondurile de investitii, care au capacitatea sa plaseze rapid sume mari de bani pentru a acoperi deficitul de lichiditate”, spune Robert Burlan, directorul de investitii al Raiffeisen Asset Management.

Acesta explica faptul ca in urma cu aproximativ doua luni fondurile de investitii aveau in general posibilitatea de a-si plasa banii in titluri de stat sau depozite la dobanzi de circa 1%, insa in prezent, in contextul deficitului de lichiditate, fondurile au avut optiuni de plasare a banilor chiar si la dobanzi de 3% pe an, o crestere extrem de ridicata intr-un orizont de timp scurt.

Mai degraba fondurile de investitii pot beneficia de ratele mai mari de dobanzi platite de banci, decat investitorul de retail, deoarece politica de remunerare a bancilor in raport cu retailul este una conservatoare si nu se ajusteaza atat de repede. Pe anumite maturitati, noi am vazut variatii de la simplu la dublu, de la o saptamana la alta, in privinta cotatiilor oferite de o serie de banci din piata. Cred ca investitorii de retail care depun banii in depozite nu vor vedea aceste schimbari de dobanda intr-un termen atat de scurt”, a declarat reprezentantul fondurilor de investitii Raiffeisen.

Popovici, OTP AM: Fondurile de obligatiuni vor ‘calari’ valul inflationist

In septembrie, indicele anual al preturilor de consum a ajuns aproape de 1,8%, cu peste 50% fata de luna anterioara (1,15%). Aceasta a fost cea mai mare crestere anuala a preturilor de consum din ultimii patru ani.

In aceste conditii, depozitele bancare au ajuns sa aiba in prezent randamente real negative, plasamentele pe un an fiind in general remunerate cu dobanzi de 1%.

Nici fondurile de obligatiuni nu stau foarte bine in aceste conditii, randamentele pe ultimele 12 luni generate de acestea fiind cuprinse intre 1 si 1,5%.

Situatia s-ar putea chiar inrautati in urmatorii ani, cand majoritatea analistilor mizeaza pe o crestere a inflatiei peste pragul de 3%.

“Este foarte posibil ca pe termen scurt sa mai avem momente de volatilitate pe piata obligatiunilor, dar cred ca exista suficiente tehnici de administrare a portofoliului astfel incat pe termen mediu si lung randamentele fondurilor de obligatiuni sa fie in continuare net superioare dobanzilor bancare”, mentioneaza Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.

Fondurile de obligatiuni din Romania au un indicator modified duration scazut, ceea ce inseamna ca multe dintre investitiile acestora ajung la scadente relativ rapid, banii fiind constant reinvestiti in plasamente ce beneficiaza de orice crestere a dobanzilor din piata.

“Avand in vedere acest lucru, se poate spune ca fondurile de obligatiuni vor ‘calari’ valul de crestere al inflatiei si, in mod automat, valul de crestere a dobanzilor, astfel incat pe un orizont de 1-2 ani randamentele sa fie clar superioare altor produse de economisire clasice”, a mai adaugat Dan Popovici.

Circa 330.000 de romani au plasamente in fonduri de investitii, averea totala a acestora ajungand la 23 miliarde lei. Majoritatea banilor se indreapta catre fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, datorita riscurilor mult mai reduse comparativ cu fondurile care plaseaza banii in actiuni.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri