16 Februarie 2017

Fondul Proprietatea ar putea incasa de trei ori mai mult decat propria evaluare a pachetelor din fosta Electrica Muntenia Sud



Fondul Proprietatea (FP) ar putea incasa 354 mil. euro (1,59 mil. lei) pentru participatia minoritara la distributia Muntenia Sud, de trei ori mai mult decat propria evaluare din portofoliu, daca italienii de la Enel ar oferi FP acelasi pret pe care Curtea de Arbitraj de la Paris l-a impus recent in procesul dintre Enel si statul roman.

Curtea de Arbitraj de la Paris a hotarat ca grupul Enel trebuie sa plateasca statului roman 401 mil. euro (1,8 mld. lei) pentru 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astazi este impartita in E-Distributie Muntenia (fosta Enel Distributie Muntenia) si Enel Energie Muntenia. Potrivit contractului de privatizare din 2007 al Electrica Muntenia Sud, Guvernul avea dreptul sa vanda ulterior, catre Enel, inca 13,57% din actiunile companiei (“put option”). La acel moment nu a fost stabilit insa un pret fix pentru tranzactie, ci o formula de calcul bazata pe elemente interpretabile, astfel ca in cele din urma decizia finala legata de pret a fost luata de Curtea de Arbitraj.

Ca urmare a privatizarii, Enel a preluat 64,4% din actiunile Electrica Muntenia Sud, statul roman a ramas cu 23,6%, iar Fondul Proprietatea avea o detinere de 12%.

Fondul Proprietatea detine in prezent cate 12% din Enel Energie Muntenia si E-Distributie Muntenia (“urmasele” Electrica Muntenia Sud). Cele doua pachete de actiuni sunt evaluate la 513 mil. lei (113,9 mil. euro) in portofoliul Fondul Proprietatea, insa daca ar fi sa fie luata in calcul evaluarea facuta de Curtea de Arbitraj de la Paris in procesul dintre Enel si statul roman, pachetele detinute de FP au o valoare de 1,59 mld. lei (354 mil. euro).

Fondul a incercat in ultimii ani sa isi vanda participatiile minoritare la distributia Muntenia Sud, in conditiile in care aceste actiuni reprezinta o parte importanta din portofoliul de titluri nelistate. Intentia FP s-a lovit insa de refuzul italienilor de la Enel, care declarasera anterior ca discutiile referitoare la achizitia pachetelor pe care le au in companii pot fi adresate numai dupa ce subiectul referitor la clauza de put option pe care statul o are la Electrica Muntenia Sud va fi rezolvat.

Decizia Curtii de Arbitraj deschide astfel calea FP catre lichidarea celor doua pachete de actiuni.

Planurile Fondul Proprietatea in legatura cu participatiile de la E-Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia raman neschimbate: vrem sa reducem expunerea pe actiunile companiilor nelistate, in special pe cele ale distributiilor de energie si gaze”, au declarat reprezentantii Fondul Proprietatea.

Daca FP ar reusi sa vanda actiunile in conditii identice de pret celor stabilte de Curtea de Arbitraj, impactul asupra activelor nete ale Fondul Proprietatea ar fi de 1,077 mld. lei, adica o crestere de 9,2% a Valorii Unitare a Activului Net (VUAN,) acesta urmand sa urce de la 1,2082 lei/actiune (la 31 ianuarie 2017), la un nivel de 1,32 lei/actiune.

De mentionat totusi ca Enel nu este obligata in contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud sa ofere FP acelasi pret pe care il va oferi statului roman atunci cand acesta isi exercita optiunea de put.

Fondul Proprietatea are insa o clauza de “tag along”, care prevede ca daca Enel isi vinde participatiile la Electrica Muntenia Sud catre oricare alt cumparator in afara de entitati afiliate grupului italian sau BERD/IFC, atunci Fondul va avea dreptul de a participa la aceasta tranzactie prin vanzarea tuturor actiunilor detinute in aceleasi conditii de pret.

Electrica Muntenia Sud - acum Enel Energie Muntenia (furnizare) si E-Distributie Muntenia (distributie) - alimenteaza cu energie Bucurestiul si doua judete adiacente, deservind circa 1,1 milioane de clienti.

Actiunile Fondul Proprietatea inregistrau o crestere de 0,1% in sedinta bursiera de joi, pana la 0,895 lei/unitate. Titlurile FP au crescut cu 12,5% pe Bursa de Valori Bucuresti in acest an.

Foto: Shutterstock



Citeste si