15 Februarie 2017

Cum este afectata piata financiara de tensiunile sociale si politice



Dupa un 2016 plin de evenimente pe plan international, Brexitul sau alegerile din SUA fiind dintre cele mai importante, anul care tocmai a inceput nu pare sa fie unul foarte linistit. Pe langa o serie de momente importante la nivel mondial, care vor influenta cu siguranta evolutiile instrumentelor financiare, nici pe plan local lucrurile nu se anunta foarte predictibile. Chiar daca seria de proteste din ultimele saptamani a avut un impact nesemnificativ la nivelul monedei nationale, nimeni nu stie cum vor continua lucrurile. Predictibilitatea ramane un element esential pentru toate categoriile de investitori.

2017 aduce alegeri in Franta, unde Marie Le Pen este cotata cu sanse mari si situatia este incerta, in Germania, un pilon esential al UE si in Olanda. In plus, in Italia este inca o necunoscuta cand se vor organiza alegeri anticipate, asadar tensiunea planeaza asupra intregii Europe.

“Marea necunoscuta este Donald Trump si politicile sale. De curand a fost trimis spre reanalizare pachetul de acte legislative Dodd-Frank, care reglementa sistemul financiar american dupa criza din 2009. Este incertitudine peste tot, asa ca ne putem astepta la volatilitati si anul acesta”, a declarat Bogdan Albu in emisiunea Profesionistii in Investitii.

Pe plan local, piata de capital debutase bine. Bursa locala a bifat o crestere de peste 7 procente in prima luna a anului, toata lumea sta cu ochii pe companiile de stat si sectorul bancar ofera o serie de oportunitati, mai ales dupa ce legile reconversiei creditelor si a darii in plata au fost declarate neconstitutionale, chiar si partial.

Insa, nu putem uita de tensiunile sociale si de incertitudinile de pe scena politica, ce pot avea oricand efecte semnificative.

“Reactiile dupa ordonanta au fost clar de depreciere a leului, de crestere a dobanzilor la titlurilor de stat in lei. Au fost reactii pe termen scurt. De exemplu, dobanda a crescut de la 3,6 la aproape de 4 si apoi a scazut sub nivelul initial, piata s-a calmant. Insa, nu trebuie sa subestimam efectele unui derapaj. Putem avea fluctuatii determinate de instabilitate politica si de ce se intampla pe moment. Mai ales ca nimic nu pare sa fie clar”, a mai spus Bogdan Albu.

Si Horia Gusta, directorul general al Certinvest, considera ca efectele acestei perioade agitate din societatea romaneasca vor fi resimtite de toata lumea. “Societatea este la un moment de cotitura, trebuie sa ne hotaram in ce directie mergem. Business-urile vor fi afectate pe termen scurt. Toata lumea se uita la televizor, vedem sute de mii de oameni in strada si nu stim ce se va intampla maine”, a declarat Gusta la emisiunea Profesionistii in Investitii.

In opinia sa, in acest moment cea mai mare problema este la guvernare, care da o lege si o modifica in cinci zile. “Asta inseamna ca atunci cand adoptam o lege, ori nu avem toate reperele, ori dam legi care favorizeaza doar anumite segmente ale populatiei. Acesta lipsa de predictibilitate care se vede acum in legislatia penala este valabila si in alte domenii, cum ar fi cea fiscala. Codul Fiscal este poate cea mai modificata lege din Romania, la un moment dat aveam 10-12 schimbari intr-un singur an. De asemenea, si in domeniul energiei regenerabile s-au facut modificari importate. Vedem schimbari dese si in legislatia ASF, o serie de modificari la norme si regulamente care se intampla des. Trebuie sa ne pregatim mai bine cand vrem sa adoptam o lege, sa intrebam toate partile implicate. Toti vrem predictibilitate”, a mai spus Horia Gusta.

Inainte ca lucrurile sa se schimbe radical pe scena politica si sa asistam la tensiuni sociale, analistii erau optimisti in privinta evolutiei pietei locale de capital. Acestia spuneau in primele zile ale anului ca actiunile tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea aduce castiguri cuprinse intre 10 si 20% anul acesta, in conditiile in care piata romaneasca a ramas in urma trendului global de crestere in ultimele 12 luni, iar 2017 pare a fi un an mai clar din perspectiva politica, avand in vedere incheierea anului electoral 2016.Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile.

Sursa foto: Shutterstock



Citeste si